Sok szállal kapcsolódik a balliberális oldalhoz az Átrium

A működtető cég tulajdonosa milliókkal támogatja a Momentumot, amelynek politikusa Hajnal Miklós, a színházat bérelte ki kampányrendezvénye helyszínéül. Független szellemi műhely? Nem éppen – olvasható a Mandiner cikkében.

Forrás: Mandiner.hu2022. 07. 11. 8:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban a Mandiner részletesen is beszámolt az Átrium ügyéről, miután a színház június végén közölte, anyagi okok miatt kénytelen bezárni. Mint kiderült a színház működéséhez a saját bevételeiken túl éves szinten kétszázmillió forint pluszforrásra lenne szükség. Azaz képtelenek piaci alapon működni. Pedig a belépőjegyek a színház előadásaira nem olcsók. Az átlag jegyár 6600 forint körüli, a legdrágább jegyek pedig 12 990 forintba kerülnek.

Az Átrium épp ezért az előadásokon kívül rendezvényhelyszínként is üzemel, azaz bérbe adják az épületet és a szolgáltatásokat. 

Az intézmény honlapján úgy fogalmaznak: „A színházteremben a modern hang- és fénytechnikai berendezések segítik a 110 m2-es színpadon zajló rendezvényeket. A különleges kupolájáról ismert, egyedi hangulatú, klimatizált nézőtéren 350 klasszikus színházi széken lehet helyet foglalni.

Konferenciák, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmbemutatók, üzleti és magánrendezvények, színházi előadások, motivációs tréningek, szakmai, vállalati továbbképzések, könyvbemutatók, gyermekprogramok ideális helyszíne lehet ez az épület.”

Balliberális kampánybuli az Átriumban

Az Átrium erről ugyan nem ír, de úgy tűnik politikai rendezvényeknek is ideális helyszínéül szolgál az épület.

A színház nagytermében tartotta ugyanis választási kampányának záró rendezvényét Hajnal Miklós, a Momentum budapesti 3. számú választókerületben országgyűlési képviselővé választott politikusa.

A „Váltsunk kormányt Budán is!” című rendezvényen olyan politikusok is felléptek és kampányoltak Hajnal mellett, mint Karácsony Gergely főpolgármester, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, a DK-s Komáromi Zoltán, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere. Hajnal egyébként a napokban közzétett posztjában az Átrium támogatására szólította fel követőit – írja a Mandiner.

Forrás: Facebook/Hajnal Miklós

Mindez persze nem olyan meglepő, tekintve, hogy a színház egyik legfoglalkoztatottabb színász-rendezője a közismerten a balliberális politikai elit szűk holdudvarához tartozó, közéleti kérdésekben rendre megnyilvánuló Alföldi Róbert, így az intézmény ideológai-politikai kötődése eddig is nyilvánvaló lehetett.

A Mandiner szerint ezek után viszont különösen hiteltelen az Átriumot független szakmai műhelynek nevezni, mint ahogyan azt V. Naszályi Márta, a Párbeszéd politikusa, I. kerületi polgármester tette a napokban közzétett videójában. De van itt még más is.

Momentumot pénzelő mecénás az Átriumot működtető cég egyik tulajdonosa

Az Átrium színházat működtető Theatre Entertainment & Art Nonprofit Kft. egyik tulajdonosa Polgár András László, a nyíltan a liberális politikai közösség mellett elkötelezett üzletember, mecénás. Ő volt az egyik, aki visszaadta állami kitüntetését, amikor Bayer Zsolt író, publicista megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

A mecénás-üzletember, aki egyébként közvetlenül és egy ingatlanfejlesztő cégén keresztül közvetetten is rendelkezik tulajdonrésszel az Átriumot működtető cégben, a művészet támogatása mellett rendszeresen jótékonykodik is, százmillió forintot ajánlott fel például a gyöngyöspatai roma gyerekek oktatására – tette hozzá a lap.

Legalább ilyen lényeges azonban, hogy Polgár nemcsak jótékony célokat és művészeti produkciókat, hanem politikai pártot is segít a pénzével: 

2019-ben magánszemélyként 6,6 millió forintot fizetett be adományként a Momentum kasszájába.

Ezzel abban az évben politikai pártnak ő adományozta a második legnagyobb összeget, alig lemaradva bizonyos Gyurcsány Ferenc mögött, aki 6,9 milliót utalt saját zsebéből a DK számlájára.

A fentiek alapján nem lenne meglepő, ha a momentumos Hajnal és csapata kapott volna némi kedvezményt, amikor kibérelték a színházat a kampányrendezvényre. 

A Mandiner levélben kérdezte az Átriumot arról, hogy a baloldali kampányesemény szervezői milyen szolgáltatásokat vettek igénybe, ezekért ki és mennyit fizetett, valamint hogy ez megegyezik-e a piaci árral. Emellett kíváncsiak voltak arra is, mennyire gyakori, hogy politikai rendezvényeket tartanak a színházban? 

Egy hasonló méretű moziterem és büfé bérleti díja egy vasárnap délutáni időpontra, fény- és hangtechnikával együtt a Mandiner által megkérdezett másik szolgáltatónál nagyjából hétszázezer és egymillió forint között található. Hajnal Miklós képviselőként remélhetőleg a törvényeknek megfelelően részletesen elszámolt a Magyar Államkincstárnak a kampányra felhasználható összeggel, de a biztonság kedvéért a lap e-mail-ben elküldte neki a kérdéseit ez ügyben. 

Az átláthatóságot programja egyik központi elemeként hirdető politikus nyilvános kampányelszámolására ugyanis egyelőre sem közösségi oldalán, sem a pártja honlapján nem lehet rábukkanni.

A Mandiner egyelőre nem tudja, hogy a rendezvényekért ki és mennyit fizetett. Az ügyben e-mailben keresték Hajnal Miklóst, akinek az alábbi kérdéseket tették fel:

1. Összesen hány alkalommal tartott ön választási kampány alatt az Átrium színházban kampányrendezvényt?

2. Pontosan mekkora összeget fizettek alkalmanként a színháznak a teremhasználatért?

3. Milyen egyéb szolgáltatásokat (pl. világítás, hangosítás) vettek még igénybe? Ezekért mennyit fizettek?

4. Mely személy vagy szervezet fizette a kampányrendezvények költségét az Átriumnak és milyen forrásból?

A politikus eddig nem reagált a lap megkeresésére, de amennyiben válaszol, frissítik a cikket.

Az Átrium-épület társtulajdonosa csalódott a projektben 

Lakatos Péter, a Videoton Holding társvezérigazgatója, az Átrium Margit körúti épületének többségi tulajdonosa a Forbes-ban szólalt meg a mostani ügyben: 

Az Átrium épületét mint Bauhaus- és színházbolond emberek azzal vettük meg, hogy lehetőséget és üzleti tanácsokat adjunk, és hogy bebizonyítsuk, hogy magas szintű színházi teljesítmény pénzügyileg sokkal hatékonyabban is megvalósítható, mint azt a közintézményként működő repertoárszínházak teszik. Azt gondoltuk, hogy létezik egy egészséges középút az ideológiai alapon, központilag vezényelt kultúrpolitika és az elitista, egy szűk, sokszor önjelölt és egymást jelölő, kifelé zárt csoportok által meghatározott működés között. Sajnos látnunk kell, hogy úgy jártunk, mint Kohn bácsi, aki egyedül maradt belgaként a sorozáson a vallonok és a flamandok között.

Lakatos szerint az ellenzéki önkormányzatok kiállása a színház mellett „vörös posztó” lehetett a kormány szemében, és ha előre tudja, hogy a színházfinanszírozás színfalak mögötti, átláthatatlan folyamattá válik, sosem fektetett volna az Átriumba.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Hajnal Miklós kampányrendezvényén szelfizik az Átrium színpadán Donáth Anna, Visi Piroska, Őrsi Gergely, Karácsony Gergely és Komáromi Zoltán társaságában (Forrás: Facebook/Hajnal Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.