Elfelejthette az Átriumot V. Naszályi

Nincs napirenden az Átrium támogatásának ügye – nyilatkozta lapunknak a balliberális polgármester.

2022. 07. 01. 6:35
null
20211206 budapest varoshaza vizsgalobizottsagi ules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs napirenden az Átrium támogatásának ügye – nyilatkozta lapunknak V. Naszályi Márta. Az I. kerület balliberális polgármesterét a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tudtuk szóra bírni, mert a polgármester egyéb sajtómegkereséseinkre nem válaszolt. A baloldali kerületvezetőt pár napja a közmédia is megkereste az ügyben, azonban ők sem kaptak válaszokat. 

Nem volt ennyire szűkszavú a témában V. Naszályi Márta azon a két héttel ezelőtti lakossági fórumon, amelyen elméletileg több, előre beküldött kérdést is kapott az Átrium támogatásának ügyében. A budavári polgármester akkor még kiállt az Alföldi Róbert nevével fémjelzett színház támogatása mellett. Jelezte, hogy idén a kerületiek pénzéből az Átriumnak szánt 35 millió forintért cserébe az I. kerületbe járó iskolások ingyen nézhetnének meg előadásokat, a helyi lakosok pedig tízszázalékos kedvezménnyel kaphatnának jegyeket a színdarabokra. Egy korábban már elfogadott együttműködést megalapozó előterjesztésben kifejezetten társadalmi érzékenyítő programokról is döntöttek, ezt a szókapcsolatot a közmeghallgatáson nem használta V. Naszályi Márta. 

Egy héttel később, a nyári szünet előtti utolsó képviselő-testületi ülés előtt a polgármester aztán váratlanul bejelentette, hogy visszavonja a 35 millió forintos kerületi támogatásról szóló előterjesztését. Megírtuk, hogy jóllehet a javaslat mögött nem volt meg a testületi többség, hiszen nemcsak a Fidesz és a KDNP képviselői, hanem a polgármester szövetségesei is bírálták a II. kerületi színház ilyen volumenű támogatását. 

A helyi fideszesek akkor azt gyanították, hogy V. Naszályi kivárásra játszhat, és abban reménykedik, hogy a következő testületi ülésen – amelynek időpontját a szeptember 11-i időközi választás utánra tűzte ki – már ismét meglehet a többsége a döntéshez. A testületi ülés egy későbbi részében azonban az LMP önkormányzati képviselőjének átszavazásával elfogadtak egy olyan költségvetési módosítást, amely alapján a színháznak szánt támogatási forrást csak az I. kerületben lehet elkölteni. Úgy tűnik, V. Naszályi Márta emiatt el is engedte az Átrium magánszínház ügyét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.