Adófizetők pénzén kocsikázott Pesterzsébet DK-s alpolgármestere

Inkább nevezhetnénk világutazónak, mint alpolgármesternek a DK-s Nemes Lászlót, aki hivatalba lépése óta többször is megkerülhette volna a Földet az Egyenlítő mentén. Pesterzsébet alpolgármestere ugyanis 2019 ősze óta legalább 2,5 millió forintot költött az adófizetők pénzén üzemanyagra. Korábban kiderült, hogy Nemes László önkormányzati taxikártyáját rendszeresen használta a felesége és a lánya, de az önkormányzat honlapjának egyik szerkesztője is utazott vele, néhány ismeretlen nőről nem is beszélve.

Munkatársunktól
2022. 08. 02. 18:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 2,6 millió forintért tankolt és vásárolt kenőanyagokat Nemes László, Pesterzsébet DK-s alpolgármestere 2019 októberétől 2022 júliusáig az adatRADAR kérésére bemutatott számlák alapján. A portál közölte,

 a politikus egy dízelüzemű Skoda Octaviát hajt, amely gépkocsi átlagos fogyasztása a katalógusok és szakportálok szerint száz kilométerenként öt-hat literre tehető. Ez pedig azt jelenti, hogy Nemes László az önkormányzati választás óta körülbelül háromszor kerülte meg a Földet. 

A XX. kerületi jegyző tájékoztatása szerint a Gyurcsány-párti Nemes hivatalba lépése óta négy üzemanyagkártyát használt. Ezek közül egy olyan volt, amit nem rendszámra állítottak ki, vagyis azt bárki, bármilyen gépkocsival használhatta a kibocsátó üzemanyagtöltő állomásain. Ez a kártya 2020 nyarán volt az alpolgármesternél, és pont ez az időszak a legproblémásabb. A szolgáltató kéthetente küld számlákat az önkormányzatnak, a bizonylatokon az elszámolási időszak tételes költései, utánuk pedig azok összege szerepel. Ha a tételes elszámolásból indulunk ki, körülbelül háromnegyed részben, ha pedig a kumulált összegekből, akkor a DK politikusa 2020 nyarán több mint kétszer kerülte meg a Földet az Egyenlítő mentén – hívta fel a figyelmet az adatRADAR.

Nemes egyébként a rendszámra szóló kártyái használatakor sem spórolt az adófizetők pénzével. Például 2020 szeptemberében több mint 110, októberében pedig csaknem 120 ezer forintot kocsikázott el, és tavaly augusztusban is összehozott egy 110 ezer forintot meghaladó számlát. Mindezek után adja magát a kérdés, ha tényleg ennyit ül a volán mögött, mikor jut ideje a munkára?

Előfordulhat persze az is, hogy boldog-boldogtalan az ő kártyájával tankolt. Ez Nemes László esetében nem lenne meglepő, hiszen egy korábbi adatigénylés alapján kiderült, feltehetőleg családi célokra használta fel az önkormányzattól kapott taxikártyát. Nemes László alpolgármesteri minőségében jogosult arra, hogy az önkormányzati taxikártyáját használva utazzon és intézzen el munkahelyi ügyeket, azonban a pesterzsébeti polgármester-helyettes családja is előszeretettel vette igénybe a lehetőséget. 

Mint kiderült, a XX. kerületi politikus összesen harmincháromszor rendelt taxit, és 135 730 forintot autózott el, ám kártyájával a kerületi önkormányzati képviselőként dolgozó felesége is utazott. Sőt Nemes László lánya szintén használta a DK-s politikus kártyáját, ő a 2019-es választások óta több mint félmillió forintot taxizott el.

Bár Nemes az ügy kirobbanása után visszafizette a taxizásra fordított összeget, az önkormányzat szerint az átutalás pontos időszaka, jogalapja és összegszerűsége egyelőre nem értelmezhető. Buc-Horváth Gabriella fideszes önkormányzati képviselő szerint egyértelmű, hogy a DK-s politikus és családja jogtalanul használt fel közpénzt, ezért lemondásra szólították fel az önkormányzatba beépült házaspárt.

Nemes úr úgy védekezik, hogy visszafizeti a taxizásra fordított összeget az önkormányzatnak, mondván, nem akar nyomozni, pontosan ki, mikor, mire használta a kártyáját

– számolt be Buc-Horváth. A kormánypárti képviselő úgy látja, életszerűtlen az az érvelés is, hogy mindig csak a családtagok rendelték számára a taxikat, magyarul Nemes részéről „ez nem más, mint beismerés” – jelentette ki. A Fidesz-frakció Nemes ellen sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett, Szabados Ákos polgármester belső vizsgálatot indított, a pesterzsébeti önkormányzat pedig az illetékes hatósághoz fordult.

Lapunk úgy tudja, Nemes László ügyét már a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Borítókép: Dobrev Klára és Nemes László. (Fotó forrása: Nemes László/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.