Alapjogokért Központ: Brüsszel példát akar statuálni Magyarországgal

Nem lehet elhallgatni, hogy a mostani eljárásban is tetten érhető az Európai Bizottság kettős mércéje – mutattak rá.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 08. 23. 11:09
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. július 6. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond, miután Petr Fiala cseh miniszterelnök ismertette az Európai Unió cseh elnökségének programját az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. július 6-án. Csehország 2022. július 1-tõl tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben nagyon intenzív munkakapcsolat alakult ki az Európai Bizottság (EB)  és a kormány tisztségviselői között, amelynek eredményeként hazánk egy olyan intézkedéscsomagot tett le az asztalra, amely orvosolja az uniós testület aggályait

hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ, miután a magyar kormány tegnap elküldte válaszát a bizottság jogállamisági feltételekre vonatkozó elvárásait és a tervezett lépéseit tartalmazó levelére.

A szervezet szerint azonban nem lehet elhallgatni, hogy a júliusban nyilvánosságra hozott éves jogállamisági jelentéshez hasonlóan a mostani eljárásban is tetten érhető az EB kettős mércéje, és hazánkkal szemben tanúsított jóval kritikusabb, több ponton elfogult hozzáállása. Mint fogalmaztak, ahelyett hogy Brüsszel a növekvő energiaárakkal és a háborús infláció megfékezésével foglalkozna, illetve a a gazdasági válság kezelése érdekében szükséges lépéseket hozna, politikai vitát generál hazánkkal szemben. Ennek során a Euróapai Bizottság több ponton a nemzeti szuverenitás körébe tartozó kérdésekbe kíván beleszólni.

– Magyarországot tehát azért támadják, mert kiáll a nemzeti érdekek, a magyar emberek, családok és gyermekek védelméért. Az uniós testület célja megbüntetni hazánkat, a magyar állampolgárokat, és elvonni, de legalábbis késleltetni a Magyarországnak járó uniós forrásokat – mutattak rá. Meglátásuk szerint Brüsszel példát akar statuálni hazánkkal, és üzenni kívánnak a nemzeti érdekekért kiálló tagállamoknak, hogy a brüsszeli „elvárásoknak” való meg nem felelés súlyos politikai-pénzügyi következményekkel járhat.

A magyar kormány azonban a nézeteltérések ellenére továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapuló, őszinte és egyenes szakmai párbeszéd híve, és elkötelezett amellett, hogy a megállapodás az Európai Bizottsággal minél előbb megszülethessen. Bíznak abban, hogy mindez az ősz folyamán elvezethet a magyar helyreállítási terv jóváhagyásához és a többéves pénzügyi keret partnerségi megállapodás aláírásához.


Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.