Akár szeptember elején megjelenhet a megállapodás az EU-s forrásokról

– Abban bízom, hogy szeptember eleje körül már akár maga a megegyezés is megjelenhet. A partnerségi megállapodás valamikor az ősz első felében akár megvalósulhat, a helyreállítási EU-s forrásokról pedig a megegyezés az ősz második felében, de még ebben az évben megtörténhet – nyilatkozta az Atv.hu-nak adott villáminterjúban Navracsics Tibor.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 24. 9:37
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2022. augusztus 23. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten, a Terror Háza Múzeumban 2022. augusztus 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem rajtunk múlik a kompromisszum. A válasz, én úgy gondolom, hogy egy olyan jó válasz a magyar kormány részéről, amely a folyamatos tárgyalások révén az Európai Bizottság számára is kielégítő lehet, de várjuk meg az ő értékelésüket – válaszolta Navracsics Tibor a kérdésünkre, hogy egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta: 99,8 százalékban bízik abban, hogy lesz megállapodás az uniós pénzekről – olvasható az Origó.hu-n.

Az EU-s forrásokért és a területfejlesztésért felelős minisztert azt követően kérdeztük a Terror Háza Múzeumban a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartott beszéde után, hogy Varga Judit igazságügyminiszter tegnap a kormány nevében, az utolsó napon elküldte a válaszlevelet az Európai Bizottságnak a Magyarországgal szemben indított jogállamisági mechanizmus-eljárásban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a mai rendkívüli Kormányinfón a válaszlevél – illetve a Brüsszellel az EU-s helyreállítási pénzekről folytatott tárgyalások kapcsán – bejelentette: a bizottság összes javaslatában kompromisszumra jutottak.

Az ATV kérdésére azt mondta, nincs olyan szigorítás, „ami nekünk fájdalmas lenne”, mert „nincs semmi titkolnivalónk” az EU előtt. Olyan intézményi garanciákat is hajlandóak vagyunk megadni a bizottságnak, ami más országokra nem jellemző. Konkrétumokat, részleteket azonban nem árult el a Varga Judit által elküldött levélről.

A villáminterjúnkban Navracsics Tibor arra, hogy nyilván pontosan tudja, mi áll a levélben, amit a magyar kormány küldött az Európai Bizottságnak, azzal reagált: „természetesen”.

„Együtt készítettük a válaszlevelet. Igazából nem annyira tematikailag vannak új területek, hanem további, egyrészt a pontosító kérdésekre adott válaszok, másrészt pedig olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik azt, hogy minden garanciát megadjunk arra, hogy az uniós forrásokat átlátható, kiszámítható és hatékony módon fogjuk elkölteni” – mondta.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.