Ismét megerősítik a polgárőrszolgálatot a déli határon

A kormány döntése értelmében a polgárőrség szeptember 15-től december 31-ig folytatja a költségtérítéssel is járó, fokozott határvédelmi szolgálatot a déli határon – jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Mórahalmon, a Polgárőr Határvédelmi Fórumon.

2022. 08. 28. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fokozódó illegális migráció miatt ismét megerősítik a polgárőrszolgálatot a déli határon – mondta el lapunknak Bakonyi Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnöke.

Minderről Túrós András, az OPSZ elnöke beszélt a hétvégén Mórahalomon, a Polgárőr Határvédelmi Fórumon.

Mint elmondta:

a kormány döntése értelmében a polgárőrség szeptember 15-től december 31-ig folytatja a költségtérítéssel is járó, fokozott határvédelmi szolgálatot a déli határon.

 

Mint ahogy azt kiemelte: az idei év a polgárőrségnél a határvédelem éve volt, hiszen a magyar kormány februárban, egy határozatban kérte fel a szövetséget a fokozott határvédelmi szolgálatra. Több mint tízezer polgárőr százezer szolgálati órát teljesített és nyolcezer illegális határsértő elfogásában működött közre.

Polgárőrök elfogott illegális migránsokkal a déli határunkon. Fotó: OPSZ

– Ezt nem tudom másképpen minősíteni, mint lenyűgöző és fantasztikus. Ezért köszönet jár mindenkinek, aki ebben részt vett – hangsúlyozta Túrós András, aki emlékeztetett, hogy ez az időszak június 30-ával lezárult.

Gyökeresen megváltoztatja a polgárőrök életét, hogy heteken belül megjelennek a határvadászok. 

– Ez azt jelenti, hogy a megszokott rendőrökkel és katonákkal való együttműködés megszűnik és egy új személyi állománnyal kell a polgárőröknek megismerkedniük 

– mondta az OPSZ elnöke, aki arra kérte a határ menti egyesületeket, hogy a határvadászokat fogadják bizalommal és segítsék őket a helyismeretükkel.

Azt már a megyei szövetségektől kérte az elnök, hogy az új helyzet miatt vizsgálják felül és aktualizálják a megyei főkapitányságokkal kötött együttműködési megállapodásukat, vagyis, hogy milyen formában működjön a jövőben például a partnerség, az oktatás, a képzés; az OPSZ is ezt teszi majd központilag az ORFK-val.

A határvadászok képzésének mintájára – abból merítve – egy szűkített oktatást indítanak a határ menti polgárőr-egyesületek számára még szeptemberben, elsősorban azért, hogy bizonyos átjárhatóságot teremtsenek a polgárőrök és a határvadászok között.

Az illetékes állami szervekkel egyeztetve megkezdődtek a tárgyalások egy új formaruha beszerzéséről, amely szinte azonos lenne a határvadászok egyenruhájával, természetesen másfajta ékesítésekkel és felirattal. 

– Fontos lenne, hogy közelítsünk ahhoz a nyugati gyakorlathoz, ahol az önkéntesek hasonló formaruhában jelennek meg a közterületeken, mint a hivatásos rendőrök, hogy az azonosulást kifejezzék és a lakosság biztonságérzetét növeljék – jelentette ki Túrós András.

A megerősített polgárőrszolgálat – hasonlóan az előző időszakokhoz – három lépcsőben valósul meg. Első lépcsőben azok az egyesületek vesznek részt, amelyek közvetlenül a déli határ mellett működnek. A második lépcsőben Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye mélységi területein működő, majd az utolsó, harmadik szakaszban az ország belső megyéjében működő egyesületek kapcsolódnak be vendégszolgálatukkal a határvédelembe. A februári kormányhatározat a költségek fedezésével is járt, az akkor megállapított összegből még rendelkezésre áll 130 millió forint. Így azok az egyesületek, amelyek tavasz óta aktívan részt vesznek a határvédelemben, az OPSZ-től a költségeik fedezésére megelőlegezett forrást kapnak, amellyel utólag kell majd elszámolniuk. Emellett az elnök, az eddigiekhez képest, kevesebb adminisztrációt ígért.

– A Határvédelmi Polgárőr Tagozat az egyik büszkesége a polgárőrségnek  

 – fogalmazott az elnök.

– Olyan fantasztikus tevékenységet végez hosszú évek óta, amely előtt kalapot kell emelni. A tagozat eddig és a jövőben is kiemelt figyelmet érdemel.

Elgondolkoztunk azon, hogy a tagozat elnevezését megváltoztatjuk, ezért a jövő tavaszi küldöttgyűlés elé terjesztem az új elnevezést, amely OPSZ Határvadász Tagozat lenne. Ez egyfajta szolidaritást, közeledést jelentene a jövőt illetően – jelentette ki Túrós András, aki köszönetet mondott Magyarország valamennyi polgárőrének, különösen azoknak, akik részt vettek a megerősített határvédelmi szolgálatban.

Borítókép: Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke (Fotó: OPSZ/Duka Félix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.