Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Képzés után Határvadász Tagozattá fejlesztik a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot

Az illegális migráció erősödése hat év után ismét fejlesztésre késztette az Országos Polgárőrszövetséget. A hat éve megalakult Határvédelmi Polgárőr Tagozat teljes körű szakképzést követően átalakul határvédelmi tagozattá.

2022. 08. 29. 18:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kor kihívásaira válaszul alakítják át, fejlesztik az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) Határvédelmi Polgárőr Tagozatát, adta hírül a napokban Túrós András, az OPSZ elnöke, aki azt is bejelentette: a kormány döntése értelmében a polgárőrség szeptember 15-től december 31-ig folytatja a költségtérítéssel is járó, fokozott határvédelmi szolgálatot a déli határon.

Az idei év a polgárőrségnél már eddig is a határvédelem éve volt, hiszen a magyar kormány februárban, egy határozatban kérte fel a szövetséget a fokozott határvédelmi szolgálatra. Több mint tízezer polgárőr százezer szolgálati órát teljesített és nyolcezer illegális határsértő elfogásában működött közre.

A 2016-ban a 2015-ös migrációs invázióra adott válaszként megalakult Határvédelmi Polgárőr Tagozat határ menti tagszervezetei mellett az ország más részéből is érkezhettek a kormánydöntésnek köszönhetően határvédő polgárőrök, akiknek lakhatását, élelmezését, benzinköltségét tudták állni a biztosított költségvetésből.

Túrós András kiemelte: gyökeresen megváltoztatja a polgárőrök életét, hogy heteken belül megjelennek a határvadászok. A megszokott rendőrökkel és katonákkal való együttműködés megszűnik, egy új személyi állománnyal kell a polgárőröknek megismerkedniük. 

Az elnök a megyei szövetségektől kérte, hogy az új helyzet miatt vizsgálják felül és aktualizálják a megyei főkapitányságokkal kötött együttműködési megállapodásukat, vagyis hogy milyen formában működjön a jövőben például a partnerség, az oktatás, a képzés; az OPSZ is ezt teszi majd központilag az ORFK-val.

Ugyanakkor a határvadászok képzésének mintájára – abból merítve – egy szűkített oktatást indítanak a határ menti polgárőr-egyesületek számára még szeptemberben, elsősorban azért, hogy bizonyos átjárhatóságot teremtsenek a polgárőrök és a határvadászok között.

Az illetékes állami szervekkel egyeztetve megkezdődtek a tárgyalások egy új formaruha beszerzéséről, amely szinte azonos lenne a határvadászok egyenruhájával, természetesen másfajta ékesítésekkel és felirattal. Túrós András fontosnak tartja, hogy közelítsünk ahhoz a nyugati gyakorlathoz, ahol az önkéntesek hasonló formaruhában jelennek meg a közterületeken, mint a hivatásos rendőrök, hogy az azonosulást kifejezzék és a lakosság biztonságérzetét növeljék.

A Határvédelmi Polgárőr Tagozat tagjainak határvadászképzése tovább erősíti az e területen dolgozó polgárőrök szakmaiságát. 

A tagozatban önkéntesen dolgozó polgárőrök nagyobb része volt határőr, egykori rendőr vagy éppen katona, akik pontos helyismerettel rendelkeznek, így eddig is a határrendészek, katonák „szemei” és „fülei” voltak. A tagozathoz a szakterület tevékenységében jártassággal rendelkező, különösen a schengeni külső államhatár térségében illetékes polgárőr-egyesületek csatlakoztak.

A tagozat képzés, korszerűsítés utáni átnevezése pedig erkölcsi elismerése is a munkájuknak. Határvadász Tagozatként működnek továbbra is Mórahalom központtal. 

A határterületen működő Határvadász Tagozat kiemelt feladata továbbra is a migráció következtében elkövethető bűncselekmények megelőzése, az illegálisan a határterületi településeken, tanyasi lakott területen megjelent személyek felfedése, észlelése, követése, esetleges feltartóztatása és jelzése a rendőrség Határvadász Ezredének tagjai felé. A polgárőrség alapfeladatának, a figyelés, járőrözés végrehajtásával ugyanakkor segítik a határterületi lakosság biztonságérzetének fokozását.

Borítókép: Az államhatárt jól ismerő helyi polgárőrök sorra fogják el az illegális migránsokat (Fotó: OPSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.