Milliók a semmiért?

– Nem kértek tőlünk cserébe semmit. Az a szerencse, hogy ez nem egy titkos támogatás volt, különben ön sem tudna róla – nyilatkozta lapunknak Márki-Zay Péter arról, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom több száz millió forintos támogatást kapott az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól. Hódmezővásárhely polgármestere továbbra is kitart pártalapítási szándéka mellett, nem biztos azonban abban, hogy a jövőben összefogna a baloldali pártokkal.

2022. 08. 30. 5:50
null
20220806 Budapest Tüntetést szervezett a Demokráciát, Jogállamot, Kormányváltást elnevezésű civil csoportosulás Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: képen: Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom Magyarország ezeréves történelme legkorruptabb kormányának leváltására, a kultúra megváltoztatására kapta ezt a támogatást Amerikából

 – nyilatkozta lapunknak Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Mint ismert, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang podcastjében beszélt arról, 

több száz millió forintos támogatás érkezett még júniusban is az Egyesült Államokból a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak egy alapítványtól.

A műsorban azt állította: a támogatás egy Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól érkezett, amely közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és feladata a szavazás eredményének befolyásolása volt.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, ez egy újabb olyan ügy, amelyben Márki-Zay Pétert és a teljes baloldalt hazugságon kapták. Szerinte 

az eset jogi aggályokat is felvet, mert pártot külföldről nem lehet finanszírozni.

Hozzátette, Márki-Zayék visszaéltek a joggal, amikor egy egyesület számlájára kapták külföldről a pénzt.

Az már csak hab a tortán, hogy a szervezet, amelyik több száz millió forintot utalt Márki-Zayéknak, ezer szállal kötődik Soros Györgyhöz

 – egészítette ki. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője lapunknak azt mondta, a magyar törvények értelmében semmilyen párt nem fogadhat el névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást. Szerinte az már biztos, hogy a pártfinanszírozás szempontjából tiltott külföldi pénz került a baloldali kampány gépezetébe, ezért súlyos gazdasági és politikai következményekkel számolhat a baloldal, ha visszaélésekre derül fény.

Hódmezővásárhely polgármesterét megkérdeztük, miért lehetett a tengerentúli alapítványnak érdeke, hogy támogassa őket, és hogy kértek-e valamit az anyagi hozzájárulásért. Erre úgy válaszolt: 

Ezt tőlük kellene megkérdezni. Nem kértek tőlünk cserébe semmit.

Arra reagálva, hogy tegnap lapunknak ifj. Lomnici Zoltán azt mondta, titkos pénzhez juthatott az ellenzék kampánygépezete, Márki-Zay Péter elmondta:

Az a szerencse, hogy semmi titok nincs benne, különben ön nem tudna róla.

Hozzátette, ezeket a támogatásokat már nyilvánosságra is hozták a weboldalukon. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje kijelentette, a jogszabályokat nem játszották ki, mindent betartva támogatták „Magyarország másik irányba való elmozdulásának lehetőségét”.

Márki-Zay azt mondta, Soros-szervezetről szó sincs. Az ­Action for Democracy állítása szerint egy amerikai–magyar állampolgárok vezetésével létrehozott alapítvány, amelyet olyan neves emberek is támogatnak, mint például a magyar kormányt rendszeresen támadó amerikai filozófus, Francis Fukuyama.

A Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó kapcsán lapunknak úgy nyilatkozott: 

Nagyon örülök, hogy van ilyen rendezvény, ahol a kormánypárti politikusok ki mernek állni ellenünk vitázni.

 Azt is kijelentette, hogy szerinte Magyarországon megakadályozzák, hogy a közmédia behívja az ellenzéki politikusokat.

Erre reagálva emlékeztettük a politikust a közmédia közleményeire, amelyek szerint rendszeresen meghívnak baloldali politikusokat, azonban visszautasítják a felkeresést.

Elárulta, amikor őt hívták, mindig elment, „Lánczi Tamás pedig hazudozott arról, hogy élő műsorba hívtak bennünket”.

– Azt, hogy a Demokratikus Koalíció és a Jobbik visszautasította ezeket a meghívásokat, azt velük tessék megbeszélni – mondta.

Párt­alapítási szándékával kapcsolatban kifejtette, „továbbra is úgy látom, hogy kell Magyarországon egy tisztességes, becsületes, jobboldali párt”.

A baloldali pártokkal nem tudja, hogy a jövőben együtt indulnának-e, „ezt most nagyon nehéz megmondani, minden a választási szabályoktól függ”.

– Egy biztos, mi csak hiteles ellenzéket, hiteles programmal támogatunk. Nem tudom vállalni a felelősséget bármely más politikus döntéséért, de a mi kampányunknak közös programjáért igen

– zárta gondolatait Hódmezővásárhely polgármestere.

A CÖF figyelmeztet

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós az RTL-nek tegnap azt nyilatkozta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék létrehozott egy szervezetet azért, hogy megkerülhessék a szigorú kampányköltési szabályokat. A szakértő szerint ehhez hasonló módon működik a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum (CÖF) is. Korábban erre már Márki-Zay Péter is hivatkozott. A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) ennek kapcsán figyelmeztette Márki-Zay Pétert, hogy „a jövőben semmi párhuzamot ne vonjon a CÖF és a Magyarországot eladó külföldi, amerikai pénzekkel kampányoló tevékenysége között”. Mint írták, a CÖF–CÖKA 2022. május 31-ig, határidőben elszámolt pénzügyi gazdálkodásával, és azt azonnal nyilvánossá tette. Márki-Zay ezt elmulasztotta. Hozzátették, az alapítvány megalapítása óta külföldről nem fogadtak el támogatást. Márki-Zay és MMM egyesülete viszont igen. „A CÖF–CÖKA a szellemi honvédők akaratának megfelelően a kampányát magánszférából érkező adományokból fedezte. Ezzel szemben Márki-Zay a magyarországi választások befolyásolására szövetkezett egy amerikai alapítvány előzetes létrehozásával, ezt kiegészítve a Soros-szervezetek támogatásával” – írták.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.