időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Óbudai parkfelújítás: idegen tollakkal ékeskedik Budapest első embere

Munkatársunktól
2022.08.10. 06:23 2022.08.10. 09:09
Óbudai parkfelújítás: idegen tollakkal ékeskedik Budapest első embere

Felújítjuk az óbudai Kaszap István parkot – adta hírül nemrégiben Karácsony Gergely. A főpolgármester azt elmulasztotta hozzátenni, hogy a kivitelezést még Óbuda korábbi, fideszes kerületvezetése hozta tető alá. Nem ez az egyetlen eset, amikor a főváros baloldali vezetése idegen tollakkal ékeskedik, és olyan fejlesztéseket tüntet fel sajátjaként, amiknek az előkészítése még Tarlós István idejében kezdődött meg, mint a Lánchíd felújítása vagy a Széchenyi tér rekonstrukciója.

Megkezdődött a III. kerületi Kaszap István park közparki megújítása, és a parkhasználókkal történt egyeztetések alapján véglegesítették a Folyamőr utca– Akác köz–Búvár utca közötti terület kivitelezési terveit – tudatta nemrégiben Karácsony Gergely. A főpolgármester arról nem ejtett szót, hogy a kivitelezést az előző óbudai, fideszes vezetés hozta tető alá. 

Gyepes Ádám, a Fidesz–KDNP óbudai képviselője lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a megállapodást még Bús Balázs polgármestersége idején kötötték meg.

A területen egyébként az alábbi fejlesztések valósulnak meg: a kerékpárospályát felújítják, a parkon stabilizált burkolatú sétány vezet majd keresztül, körbe pedig keskenyebb, szintén szórt burkolatú gyalogutakon lehet majd járni. A majdani sétányt évelő növényekből és alacsony cserjékből álló virágfelület kíséri pihenőpadokkal, piknikasztalokkal és az eddig kopár parkterületen jelentős számú fát ültetnek. Karácsony Gergely beszámolt arról is, hogy a július végén kezdődött beruházás a DK-s Kiss László vezette III. kerületi önkormányzat és a Biggeorge ingatlanfejlesztő között településrendezési szerződés alapján valósul meg, összesen százmillió forint értékben. A megvalósítást követően a területet a Főkert fogja üzemeltetni.

Nem ez az első eset, amikor a főpolgármester idegen tollakkal ékeskedik, és magáénak tudja be az elődei által megkezdett, előkészített, megtervezett beruházásokat. Tarlós István korábbi főpolgármester lapunknak nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a Budapesten jelenleg is futó, jelentősebb projekteket még az ő vezetése alatt kezdték el. 

Kifejtette: a problémát az okozza, hogy időben nem szervezik össze ezeket a munkákat. Erről nem a jelenlegi kivitelező tehet, ők dolgoznak a saját szerződésük szerint – tette hozzá a volt főpolgármester. Tarlós István úgy fogalmazott: szó szerint dilettantizmus – vagy politikai megfontolás – érzékelhető a vezetésnél, nincs magyarázat arra, hogy például a Lánchíd felújításával miért vártak vagy másfél évig.

A főváros baloldali vezetése korábban azt közölte: saját forrásból indítják el a Széchenyi tér fejlesztését. Arról viszont már nem ejtettek szót, hogy azt a szerződést léptetik hatályba, amelyet még a Tarlós-féle városvezetés indított el, mégpedig a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) rögzített elvek mentén, a koncepciót egy kormányhatározatban is rögzítették. A beruházást annak felgyorsítása érdekében a kormány 2021 májusában átvállalta a fővárostól, azonban tizenegy hónapon át a tervezés a főváros hibájából nem tudott megkezdődni. A Budapesti Közlekedési Központ tavasszal azt közölte: megkezdődött a tér felújításának újratervezése, a tervek 2023 tavaszára készülhetnek el, és a kivitelezés is jövőre kezdődhet el.

Borítókép: Kaszap István park (Fotó: Radó Dezső-terv)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.