„A rendbontó stílusával csak az elmaradó eredményeket igyekszik leplezni”

Az elmúlt fél évben többször reagált nyilvánosan nyomdafestéket nem tűrő kijelentésekkel a főpolgármester. Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője lapunk megkeresésére kifejtette: Karácsony Gergely trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget, és szerinte Budapest első embere gyakran személyes ambícióinak rendeli alá a város vezetését, sokszor országos politikai hadszíntérnek felhasználva a Főpolgármesteri Hivatalt.

2022. 08. 06. 7:15
null
20200621 MN Budapest Lánchíd KArácsony Gergely tüntetés Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár nappal ezelőtt nyomdafestéket nem tűrő kijelentéssel reagált közösségi oldalán a MÁV-applikáció működésével kapcsolatban Karácsony Gergely. Nem először nyilvánul meg így a főpolgármester: korábban egy vizsgálóbizottsági ülésen trágár módon nyilatkozott a Városháza-ügy alapjául szolgáló hangfelvételekről. Mint arról korábban írtunk, a főpolgármester korábbi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „Nem azért, de ha a BudapestGO olyan sz…rul működne, mint a MÁVapp, Budapesten már tüntetnének ellenünk.” Hozzátette: „»Szerencsére« a vonatok késésére biztosan számíthatsz, így van esélyed személyesen jegyet venni.”

Januárban, egy vizsgálóbizottsági ülésen trágár módon nyilatkozott a Városháza-ügy alapjául szolgáló hangfelvételekről. Kovács Péternek, a vizsgálóbizottság fideszes elnökének kérdésére, miszerint „Ön azt állítja, hogy ezek a felvételek nem valósak?”, a főpolgármester ezt válaszolta: „Én azt állítom, hogy sz…rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken, elnök úr, ugyanis emberek beszélgetnek egymás között.”

Arról, hogy mennyire megengedhető ez a fajta stílus egy főpolgármestertől, Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője lapunknak kifejtette: a főpolgármesterség, tekintve, hogy közvetlenül választják, egy többletfelelősséggel járó pozíció.

Feladata nem csupán a város üzemeltetése, de mintaadónak és példamutatónak is kell lennie, hiszen a nemzet fővárosának első számú képviselője. A szakértő szerint Karácsony Gergely esetében mindhárom tényező hiányos: a város nem működik megfelelően, trágárságával megszégyeníti a főpolgármesteri tisztséget, víziónélkülisége pedig akadályt vet a város fejlődése elé. Budapest vezetői tisztségét méltósággal illene viselni, ez a tulajdonság Karácsony Gergelyből hiányzik.

Karácsony Gergely egyébként a 2019-es programjában felvázolta, hogy nagy hangsúlyt fektet majd Budapest imázsára. Ugyanakkor egy külföldi főváros főpolgármesterétől sem hallottunk a fent említett esetekhez hasonló kijelentéseket. Talabér Krisztián szerint Karácsony Gergely 2019-es programjának – a látszatintézkedéseken túl – aligha vannak valós eredményei. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a fővárosban jelenleg zajló fejlesztések túlnyomó része még Tarlós István főpolgármesterségének idején lett előkészítve.

– Karácsony nemtelen és sokszor vállalhatatlan stílusán túl az a tény is kellemetlen, hogy a főpolgármester nem beszél nyelveket, ennek híján pedig a várost a nagyvilágban sem képes hatékonyan képviselni. Ráadásul gyakran személyes ambícióinak rendeli alá Budapest vezetését, sokszor országos politikai hadszíntérnek felhasználva a Főpolgármesteri Hivatalt

– emelte ki Talabér Krisztián. Hozzátette:

Karácsony Gergely nem Budapestre koncentrál, ezért regnálása alatt a főváros látványosan leépül, visszafejlődik.

Azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester mennyire tud ilyen alpári stílussal közelebb kerülni a budapestiekhez, és a főváros lakóinak mennyire tetszik ez a fajta megnyilvánulás, az elemző úgy fogalmazott: Budapest kultúrája sokszínű és a mai napig virágzó, a lakossága pedig jogosan büszke rá. Ehhez a büszkeséghez a tapasztalatok alapján Karácsony Gergely nem tudott felnőni, pedig Budapest politikai képviseletére vállalkozott. A szalonképtelen megnyilvánulások sokasága biztosan távol esik a budapestiek értékrendjétől. Szerinte okkal lehet azt feltételezni, hogy a főpolgármester a rendbontó stílusával csak az elmaradó eredményeket igyekszik leplezni, ami mostanra már a budapesti választók jelentős részének is feltűnt.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.