Több hullámban várhatók záporok és zivatarok

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 31 fok között valószínű.

Forrás: Met.hu, Köpönyeg.hu2022. 08. 20. 8:31
null
Pécs, 2019. június 4. Viharfelhõk Pécs felett 2019. június 4-én. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen felhős idő lesz jellemző, ez alól kivételt az ország északkeleti megyéi képeznek, ott számíthatunk a legtöbb szűrt napsütésre. Nagyobb számban továbbra is a Dunántúlon és a középső országrészben alakulnak ki több hullámban záporok, zivatarok, illetve eső is – írja a Met.hu.

Kelet, északkelet felé haladva csökken a csapadékhajlam, az északkeleti megyékben nagyobb terület maradhat szárazon. Az északi, északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős széllökések, zivatarok környezetében azonban erős, viharos szélrohamok is előfordulhatnak. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 31 fok között valószínű, de északkeleten ennél melegebb lesz, 34, 36 fok is előfordulhat. 

Késő estére 18 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Forrás: Met.hu

Zivatarok felhőszakadással

Továbbra is több hullámban kell zivatarokra számítani, legfőképp a Dunántúlon és az ország középső észak–déli sávjában. 

Legalacsonyabb valószínűséggel az északkeleti országrészben dörrenhet meg az ég. 

A zivatarcellákat legfőképp felhőszakadás (az ismétlődő cellaátvonulásból akár >25–50 mm csapadék), de néhol egy-egy viharos (általában 60–85 km/h) széllökés és jégeső (jellemzően egy-három centiméter jégátmérő) is kísérheti. A feltételek várhatóan még a vasárnapra virradó éjszaka is kedvezőek maradnak zivatarok számára.

Hőség

Ma az ország északkeleti, keleti megyéire korlátozódik a hőség, ezeken a területeken 25, 27 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket és időseket viselheti meg, de mindenki számára megterhelő lehet – írja a Köpönyeg

Az arra érzékenyek feszültebbek, idegesebbek lehetnek, romolhat a koncentrációképességük, ami a balesetveszélyt is fokozza.

A megfigyelések szerint a frontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is növekedhet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Borítókép: Viharfelhők Pécs felett 2019. június 4-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.