A terhességmegszakítók többsége megbánja a tettét

Az abortuszt átélő nők többsége a döntését krízishelyzetben hozta meg, amely az alternatívák keresését ellehetetleníti – fejtette ki lapunknak Hal Melinda pszichológus a szívhangrendelettel kapcsolatban. A rendelet alapján a várandós nőknek mostantól meg kell hallgatniuk a bennük fejlődő magzat szívhangját, mielőtt az elvetetéséről döntenének. A pszichológus szerint a lelki következmények szinte elkerülhetetlenek, a kutatások alapján a művi abortuszt a nők jelentős része megbánja.

2022. 09. 16. 6:02
null
Doctor Moving Ultrasound Probe On Pregnant Woman's Belly Fotó: Andrey Popov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Praxisom tapasztalataiból egyértelműen kijelenthető, hogy az abortuszt átélő nők többsége a döntése meghozatalakor krízishelyzetben volt, amely egy megváltozott tudati működést eredményez – mondta el lapunknak Hal Melinda pszichológus, akit a tegnaptól hatályba lépő szívhangrendelet apropóján kérdeztünk. Mint mondta, a tudatosság szintje csökken, a racionális gondolatokat akár teljes mértékben mellőzi ez a megváltozott tudati állapot, amely az alternatívák keresését ellehetetleníti. Hal Melinda kifejtette, 

a kutatások tapasztalatai szerint a szívhang meghallgatása azért lehet hatással az abortusszal kapcsolatos döntésre, mert a szívhangot az emberek általánosan az élet szimbólumának tekintik. Más országokban végzett kutatások szerint ahol már bevezettek hasonló törvényt, a művi abortuszok száma jelentősen vagy valamelyest csökkent.

Feltételezhető, hogy a döntés megváltoztatásához esetlegesen nem kizárólag maga a szívhang meghallgatása, hanem a körültekintőbb szakszemélyzeti ellátás is hozzájárulhat. A magzati szívhanggal való első találkozás jelentős pszichológiai faktor a gyermeket vállaló nők körében, és – amennyiben jelen van – az apa esetében is. A kötődés magva, a szülői érzelmek felkeltése evolúciósan beágyazott célokat szolgálhat – magyarázta a szakember.

Hal Melinda arról is beszélt, hogy

egyértelmű a fizikai kockázat a későbbi várandósságokat illetően mind művi, mind spontán abortusz esetén. A belső szervek sérülhetnek, sérülékenyebbek lehetnek, másként regenerálódhatnak ahhoz képest, mintha nem történne beavatkozás.

 Ez minden műtétről elmondható – jegyezte meg a pszichológus. Szintén kockázatot jelent az altatási körülmény, amely minden ezzel járó beavatkozás során megnövekedett rizikófaktort jelent. A lelki következmények szinte elkerülhetetlenek, a kutatások alapján a művi abortuszt a nők jelentős része megbánja. A lelki terhelés, a krízis csillapodásával más alternatívákat is elkezdenek érzékelni, ami jelentősen hozzájárul a bűntudat megjelenéséhez – mutatott rá a szakember, hangsúlyozva, hogy a folyamat azonban visszafordíthatatlan. Ezért lenne nagyon fontos a korai edukáció, a pszichológiai és egyben szociális támogatás – emelte ki.

A ­férfiak számos esetben kifogásolják, hogy nem is tudtak apaságukról, gyermekükről a nő önálló döntése miatt, így az abortusz bennük is sérelmet, akár traumát okozhat. Téves elképzelés azt hinni, hogy a feldolgozási folyamat könnyű – szögezte le Hal Melinda. A veszteségfeldolgozás elengedhetetlen, le kell zajlania a gyászfolyamatnak. Ha ez nem történik meg, pszichoszomatikus problémák, elhúzódó gyászfolyamat, későbbi gyermekvállalási nehézségek jelentkezhetnek.

Hal Melinda összességében súlyos értékválságként ítéli meg, ha valaki egy életet tesz mérlegre „az én testem, az én döntésem” elv oltárán. Szerinte az a megközelítés rossz, amely azt sugalmazza, hogy bárki önkéntesen dönthet egy másik életről.

A pszichológus összességében fontos lépésnek tartja a törvényt az életvédelem érdekében. – Még sok teendőnk van ebben a kérdésben – teszi hozzá. Az abortuszt igénybe vevők stigmatizálását csökkenteni kell, és biztosítani kell a ­pszichológiai támogatást a kismamáknak és kispapáknak – figyelmeztetett. Szerinte a várandósok, főként a rizikócsoportokba tartozók támogatói rendszerét érdemes lenne szélesíteni, például a várandós tinédzserekét vagy a hátrányos helyzetű állapotos nőkét. Az abortuszról való gondolkodás mára köztéma lett, ebben a világban valós információkat érdemes átadni, ezért az edukáció nagyon fontos –hangsúlyozta Hal Melinda.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Andrey Popov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.