Nemzeti konzultáció kezdődhet a szankciókról

Kocsis Máté közölte: a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciókról.

2022. 09. 22. 14:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormánypártok frakciói szokás szerint találkoztak és megvitatták a legfontosabb ügyeket. Nem meglepő módon ezek most a szankciókhoz kapcsolódnak – közölte Kocsis Máté a kormánypártok kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a szankciók bevezetésekor Brüsszel nem ezt ígérte.

Kocsis Máté kiemelte, hogy Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Megjegyezte, hogy Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki.

– A brüsszeli szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt. A megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek. Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók – fogalmazott a frakcióvezető. Kiemelte:

a két frakció arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciók kérdésében.

– Nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett. Az emberek megkérdezése azért is fontos lesz, mert minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb károkat fog okozni – rögzítette Kocsis Máté.

Ezután Simicskó István jelezte: az alapvető problémák a háború, valamint az arra adott rossz brüsszeli válaszok miatt vannak.

– Minden esetben, amikor fontos nemzeti sors kérdésekben kell dönteni, akkor megkérdezzük az embereket – emlékeztetett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Simicskó István beszámolt róla, hogy Navracsics Tibor a KDNP frakciójában folytatja a munkát, miután elhárultak a technikai akadályai annak, hogy a területfejlesztési miniszter képviselőcsoportot váltson. Hozzátette: Navracsics már az Országgyűlés alakuló ülése előtt jelezte, hogy szeretne a KDNP frakciójához csatlakozni.

– Nekünk az is fontos, hogy a nagy stratégiai célok, mint a családtámogatások, ne álljanak le, ezek pedig a ciklus közepétől, 2024-től ismét bővülni fognak

– mondta a kereszténydemokrata politikus.

A Magyar Nemzet kérdésére Kocsis Máté elmondta: nagy érdeklődésre, valamint sok kitöltőre számít a nemzeti konzultáción, míg Simicskó István szerint a konzultációval példát mutathatnak más európai országnak is.

Az ellenzék reagált az újabb nemzeti konzultációra, amelyet a Fidesz és a KDNP kezdeményezett.  DK szerint semmi értelme azokról az uniós, Oroszországgal szembeni szankciókról konzultálni, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök „egytől egyig megszavazott”. A DK azt írta: Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy „hiába a megélhetési válság és az állítólagos kormányzati spórolás”, újabb nemzeti konzultációt indítanak, ezúttal a szankciókról.

–Miközben a magyar családok azt számolgatják, hogy hó végén a hétszeresére emelt rezsit fizessék be vagy bevásároljanak, miközben a szülők azért aggódnak, hogy megfázik-e majd a gyerekük a fűtetlen iskolában, „a kormány milliárdokat szórna el az aktuális hazugságai terjesztésére” – fogalmazott a DK. Az ellenzéki párt szerint „semmi értelme nincs azokról az uniós szankciókról konzultálni, amelyeket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott Brüsszelben”.
 A közleményükben az olvasható: „Ha majd lesz pénz az iskolák felfűtésére, ha majd lesz pénz a családok rezsiköltségeinek csökkentésére, ha majd lesz pénz a pedagógusok bérének megemelésére”, akkor Orbán Viktor megírhatja a magyaroknak, hogy „azért szavazta meg a szankciókat, mert valójában nem a háború, hanem az Orbán-kormány a megélhetési válság oka.”

Borítókép: Balatonalmádi, 2022. szeptember 22. Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.