időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Megfelelési kényszer hajtja Gyöngyösit

Gabay Dorka
14 órája 11 órája
Megfelelési kényszer hajtja Gyöngyösit

Bármilyen ideológiai címkét is próbál Gyöngyösi Márton kisajátítani vagy a Jobbikra rátenni, amit mond és amit tesz, az távol áll a nemzeti konzervatív politikától – mondta Nagy Ervin. A politikai elemző, a Jobbik egykori alapító tagja szerint a korábban még oroszbarát EP-képviselő-pártelnök megfelelési kényszerben szenved, hogy az európai baloldalnál jól teljesítsen.

A szankciópártiság alapvetően nem értelmezhető a konzervatív-szocialista-liberális ideológiai tengelyen, annál inkább az egyre mélyebb szuverenista-globalista törésvonal mentén – fogalmazott lapunknak Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet politikai elemzője, a Jobbik egykori alapító tagja szerint akik ma Magyarországon a szankciók helyességét hangsúlyozzák, azok egyértelműen a baloldalon létrejött globalista politikai közösség részévé válnak, így a Jobbik is.

Ezzel ráadásul aláfekszenek az unió birodalmi törekvéseinek, és vállalják a progresszív politikai célok képviseletét is

 – mutatott rá az elemző.

Emlékeztetett: a Jobbik mostani elnöke pár éve még azt hangsúlyozta, hogy Oroszország nem érdekelt a Nyugattal való viszonyának romlásában. Nem szolgálja a feszültség az európai országok valós érdekeit sem, hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is. A 2014-es krími népszavazás idején azt is mondta, hogy Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére. A népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat ugyanis csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

Nagy Ervin arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyöngyösi Márton még 2019-ben is (amikor jobbikos képviselőként az Európai Parlamentbe került) kifejezetten oroszpárti politikát folytatott, üdvözölte a Krím félsziget annektálását.

– Mai EP-felszólalásai­ban, itthoni nyilatkozataiban, angol nyelvű blogján viszont a szankciók helyességét hangsúlyozza, és oroszellenes retorikát folytat, ami 180 fokos fordulat ahhoz képest, amit korábban az EP-ben képviselt – idézte fel az elemző.

Hozzátette: 

a párt mind szövetségi politikáját, mind mondanivalóját tekintve a baloldal részévé vált, elveszítve identitását és elaprózódott.

Arra a felvetésre, hogy a mostani szankciópárti politika növelhe­ti-e a Jobbik népszerűségét, úgy fogalmazott: a kutatások szerint a magyar választópolgárok a szankciókkal kapcsolatban kételkedők, nem hisznek abban, hogy azok eredményre vezetnek. Nagy Ervin megítélése szerint Gyöngyösi Márton azért hangoztatja a szankciók fontosságát, mert meg akar felelni európai uniós szövetségeseinek, illetve az Európában működő baloldalnak.

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.