Orbán Balázs: Át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint nem Oroszország, hanem Európa kényszerül térdre.

Munkatársunktól
2022. 09. 10. 18:01
ORBÁN Balázs
Polgári Piknik Kötcsén Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Át kell gondolni az Oroszország elleni szankciós politikát jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szombaton a Somogy megyei Kötcsén. A tanácsadó erről a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári piknik elnevezésű rendezvényének helyet adó Dobozy-kúria előtt beszélt az újságíróknak. Orbán Balázs jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök idei előadását az orosz–ukrán háború és annak Európára gyakorolt hatása fogja meghatározni. Hozzátette: a szankciókkal

az oroszokat nem sikerült térdre kényszeríteni, Európa viszont egyre inkább térdre kényszerül.

Szerinte ennek a következménye, hogy elszabaduló energiaárak és soha nem látott infláció sújtja Európa valamennyi országát.

Emlékeztetett, az orosz agresszió kezdetekor Brüsszel a szankciók bevezetésével tervezte megállítani az agresszort, és úgy vélték, azok kevésbé fognak fájni Európának, mint Oroszországnak. Hozzátette, a szankciókat fél évre határozta meg az EU, így az őszi politikai szezon arról is fog szólni, hogy értékelni kell azokat. 

Ha körülnézünk a világban, azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a háború nem ért véget

– emelte ki. Abszurd elképzelésnek tartotta, hogy az energetika területén működőképesen lehet bevezetni szankciókat Oroszország ellen, a szakirodalom szerint ugyanis szankciókat egy nagy szereplő vezet be egy kis szereplő ellen. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben Oroszország energetikai óriás, Európa pedig törpe. Megerősítette, 

a magyar kormány kitart amellett, hogy a „legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, alacsony keresetűeket, nyugdíjasokat, nagycsaládosokat szeretné megvédeni a következő időszakban”.

Orbán Balázs egy pedagógusokkal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: azon dolgoznak, hogy az ország teherbíró képességétől függően egyre jobban megbecsüljék a tanárokat anyagi értelemben is, tehát azt szeretnék, hogy minél magasabb legyen a jövedelmük. Megjegyezte, korábban már volt béremelés a köz- és felsőoktatásban. Munkajogi kérdésnek nevezte, hogy a polgári engedetlenséget tanúsító pedagógusokat el kell-e bocsátani, és hozzátette: a jogszabályok betartására kérik a tanárokat, de ha nincs erre szándék, a jogszabályok értelmében az elbocsátás elkerülhetetlen. 

Kérdésre válaszolva kijelentette, az Európai Helyreállítási Alap forrásairól szóló tárgyasok konstruktív légkörben zajlanak. – Sikerült a meglévő ideológiai különbségeket leválasztani a tárgyalásokról, továbbra is optimisták vagyunk – fűzte hozzá. Az európai gázármaximálás tervéről azt mondta, az egy bújtatott energetikai szankciónak tűnik. Előfordulhat, hogy olyanok, akik eddig importáltak Európába energiát, ezek után nem fognak, ami még feljebb viszi az árakat – egészítette ki. 

Minden olyan európai megoldást támogatunk, ami az európai gáz- és energiaárak hatékony és értelmes csökkentése irányába mutat

– fogalmazott. 

A korrupciós hivatal létrehozásával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: Brüsszel és a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az európai uniós pénzek elosztásának működését. – Ebben nem lehet vitánk Brüsszellel, 

mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy az uniós pénzek felhasználása minél átláthatóbb legyen – hangsúlyozta. Jelezte: az ezzel kapcsolatos javaslatokat a magyar kormány be fogja fogadni. 

Az uniós támogatással összefüggésben Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, Magyarország és az Európai Bizottság a megegyezés felé mutató tárgyalásokat folytat a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról. Közölte: a bizottság képviselői részéről nem merült fel, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez. 

Soha semmi takargatnivalónk nem volt az uniós pénzek felhasználását illetően

 – jelentette ki, hozzátéve, hogy az egy ajánlattal folytatott közbeszerzési eljárások aránya az Európai Unió átlaga alatt van Magyarországon.
 

Borítókép: A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári piknikre érkező Orbán Balázs nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy-kúriánál 2022. szeptember 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.