Özönlenek a migránsok a magyar–szerb határhoz

Idén a határsértők száma eddig meghaladta a 156 ezret, míg tavaly ugyanebben az időszakban 65 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére. Az egyenruhások heroikus küzdelmet folytatnak a déli határon, a tevékenységüknek köszönhetően 1177 embercsempész ellen indult eljárás.

2022. 09. 02. 6:50
null
20220706 Szerbia, Horgos Migránsok a határnál. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Naponta sok százan próbálnak átjutni a déli határkerítésen, most többen vannak, mint 2015-ben, a migrációs válság kezdetén – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán. Bakondi György szerint az utóbbi napokban jelentősen nőtt az illegális bevándorlók száma, mert szorítja őket az idő: még azelőtt szeretnének az Európai Unióba jutni, hogy beköszöntene a hideg. 

Emlékeztetett arra, hogy a migránsok hétfőn megtámadták a büntetés-végrehajtás munkatársait és a határkerítés megerősítésén dolgozó fogvatartottakat a határzár szerb oldaláról.

 Mint azt korábban megírtuk, hétfőn baltával, botokkal felfegyverkezve jelent meg egy tizenöt-húsz tagú csoport Ásotthalom térségében, az ideiglenes biztonsági határzár szerb oldalán, majd az illegális bevándorlók kövekkel dobálták meg a kerítés megerősítésén dolgozó elítélteket és felügyelőiket. Személyi sérülés nem történt.

A belbiztonsági főtanácsadó szavai szerint nem lehet már biztosítás nélkül munkát végezni a határkerítésénél az ilyen támadások miatt.

Azt gondolom, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban ez a helyzet még akár jelentősen rosszabbodhat is

 – fogalmazott Bakondi György, hozzátéve, hogy a hosszú távú megoldást a határvadászok képzése jelentheti. – A határvadászok bevetése tehermentesíti majd a honvédséget, amelynek egyébként nem az az alapfeladata, hogy a határt őrizze – jelezte a főtanácsadó, azzal együtt, hogy az odavezényelt rendőri erők egy részét is le kell váltani. – A határvadászok szeptember végétől vehetik át a feladatokat – mondta. Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a határsértők száma idén eddig meghaladta  a 156 ezret, míg tavaly ugyanebben az időszakban 65 ezer volt ez a szám. – Ugyanakkor 1177 embercsempész ellen indult eljárás, míg tavaly hatszázat fogtak el – fűzte hozzá.

Ami az illegális migráció éves alakulását illeti, idén az első tizenhárom hétben mindig négyezer alatt maradt a megakadályozott tiltott határátlépések, feltartóztatott, valamint az elfogott, előállított és eljárás alá vont migránsok száma – derült ki a Police.hu oldalon fellelhető adatsorból. Ettől kezdve viszont az illegális bevándorlók hetente folyamatosan négyezernél többször próbáltak meg bejutni Magyarország területére, sőt ez a szám hat ízben a hatezret is meghaladta. A legaktívabb hét a 33. volt, augusztus 15. és 21. között összesen 6435 volt a megakadályozott tiltott határátlépések, feltartóztatott, valamint az elfogott, előállított és eljárás alá vont migránsok száma.

Ha összevetjük a 2021-es és az idei adatokat, akkor azt látjuk, hogy tavaly összesen két héten próbáltak meg a migránsok négyezernél többen áthaladni a határvédelmen. A legtöbben, 4488-an a 43. héten tették ezt.

Tegnap reggel embercsempész okozott tömegszerencsétlenséget Kapuvár külterületén, a 8529-es számú úton, a 10-es kilométerszelvénynél, amikor a Répce hídról a folyómederbe hajtott. A jármű az iszapos vízben elmerült. Négy illegális bevándorló vízbe fulladt, nyolc migránst kórházba szállítottak.

Borítókép: 2022. 07. 06-án Szerbia, Horgos: Migránsok a határnál (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.