Szívhangrendelet = abortusztilalom? + videó

Nagy visszhangot váltott ki az a nemrég életbe lépett miniszteri rendelet, amely kötelezővé teszi a nők teljes körű tájékoztatását a művi terhességmegszakítás előtt. Ennek értelmében a várandós nők mielőtt döntést hoznak, meghallgathatják gyermekük szívhangját. Arról, hogy pontosan mit jelent az új szabályozás, az Axióma készített videót. Az online csatorna bemutatja, hogyan néz ki jelenleg Magyarországon a művi terhességmegszakítás folyamata és azt is, hogy a nők milyen okokra hivatkozva végeztetik el a legtöbb abortuszt.

Forrás: Axióma2022. 09. 22. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megalázza a nehéz helyzetben lévő nőket”, „nők elleni erőszak”, „traumarendelet” – ezekkel, a szívhangrendeletre érkezett, kemény reakciókkal kezdi videóját az Axióma. Az online csatorna összefoglalójában elemezte a művi terhességmegszakításhoz kapcsolódó új kiegészítést, amelynek értelmében az abortusz végrehajtása előtt az orvosoknak a teljes tájékoztatás keretében meg kell mutatniuk a nőknek gyermekük szívhangját.

A videóban arra keresik a választ, hogy megváltoztatja-e az új szabály a nők önrendelkezési jogát, és hogy miért váltott ki ekkora visszahangot.

 

Magyarországon 2021-ben 21 907 abortuszt végeztek el, ami naponta 60 művi vetélést jelent.

– emlékeztetik a nézőket a KSH adataira hivatkozva. Bár ez a szám csökkenő tendenciára utal, de így is emberi életekről van szó – hangsúlyozzák a videóban.

Milyen szabályok vonatkoznak az abortuszra?

Hazánkban a jelenleg hatályos abortusztörvény értelmében a várandósságot jellemzően annak 12. hetéig lehet megszakítani. De kivételes esetben ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy 

a magzat életét a fogantatás pillanatától védelem illeti meg.

Emellett a magzati élet védelméről szóló – eredetileg 1992-es törvény alapján – Magyarországon a várandósság megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség – derül ki a videóból.

Az Axióma a lehetséges okokat bemutatva értelmezi a magyar helyzetet. Egy művi terhességmegszakítás előtt ugyanis a nőknek meg kell jelölni, hogy miért döntenek a művi terhességmegszakítás mellett. 

Ilyen ok lehet, ha a terhesség szexuális erőszak következménye; a nő egészségét veszélyezteti; a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved; vagy ha a teherbe esett nő súlyos válsághelyzetben van. 

Erre az okra hivatkoznak az abortuszok 97 százalékában – derült ki a videóból.

Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

Az Axióma kifejti, hogy ez jelentheti például azt, hogy valaki túl fiatalnak vagy idősnek tartja magát az anyasághoz, illetve azt is, hogy az aktuális anyagi vagy családi körülményei miatt úgy érzi, hogy nem tud gyermeket vállalni.

 

A művi terhességmegszakítás folyamata

Magyarországon jelenleg a nőknek időpontot kell egyeztetniük a terhességmegszakításhoz, de amennyiben bűncselekmény miatt fordulnak orvoshoz, a várakozási idő és tanácsadás megismétlése sem szükséges – hangsúlyozzák a videóban.

Az Axióma erre reagálva kiemelte, hogy a nők a legtöbb esetben négy lépésben döntenek az életről és az ahhoz való jogról. Az online platform emlékezteti a nézőket, hogy ez egy olyan alapvető emberi jog, amelyen mindannyian osztozunk. A törvények célja pedig megvédeni egy társadalom leggyengébb és legkiszolgáltatottabb tagjait.

Nincs hangjuk. Nem tudnak beszélni. A szívük dobog.

– reflektál a magzatok kiszolgáltatott helyzetére a videó. Majd felteszik a kérdést, hogy a különböző világnézetek alapján vajon hol kezdődik az élet? A nézők megismerhetik a tudományos, az etikai és a neognosztikus álláspontot is.

 

Embernek számít egy magzat?

Az Axióma bemutatja a chicagói egyetem egyik felmérését, amelyből kiderül, hogy 5502 biológus közül 5212-en, vagyis a megkérdezettek 95 százaléka – világnézettől függetlenül – úgy gondolja, hogy az élet a fogantatás pillanatában kezdődik. 

A videóból megtudhatjuk, hogy ez a tudományos állásfoglalás és megegyezik az etikai alapvetéssel. Ennek értelmében a test a lélekkel egységet alkot, vagyis az anyaméhben lévő magzat is emberi lénynek számít.

Ezzel áll szemben a divatos neognosztikus felfogás, amely szerint kizárólag a mentális szféra fontos, a test pedig megvetendő. Ennek értelmében a magzat csak akkor számít emberi lénynek, ha az anya úgy dönt – emlékeztetnek.

 

Az abortusz következményei

Az Axióma utánajárt, hogy milyen hatása lehet egy nő életére a művi terhességmegszakításnak. Egy amerikai felmérésből például az derült ki, hogy az abortuszon átesett nőknél 37 százalékkal valószínűbb a depresszió, 81 százalékkal valószínűbb a mentális betegségek kialakulása és 155 százalékkal magasabb az esélye az öngyilkosság elkövetésének is.

Kik döntenek az abortusz mellett?

2021-ben Magyarországon a legtöbb művi terhességmegszakítást – vagyis az összes abortusz 21 százalékát – a 20 és 24 év közöttiek körében végezték el. A legkevesebbet pedig a 40 és 49 év közöttiek esetében. Ebben a korosztályban ugyanis ezer anyára összesen két abortusz jutott – hivatkoznak a KSH adataira a videóban.

 

Szívhangrendelet a világban

A Magyarországon elfogadott szabályozás nem új keletű dolog. Amerikában több tagállamban és Macedóniában is évekkel ezelőtt bevezették, hogy a művi terhességmegszakítás előtt az orvosoknak kötelező megmutatni a magzat szívverését. Ennek hatására Macedóniában például 20 százalékkal csökkent az abortált gyermekek száma.

 

A nők ellen vagy a nőkért szól a szívhangrendelet?

Az Axióma érvelésében kifejtik, hogy a módosítás nem az empátia hiányáról, nem a nők kínzásáról vagy méltatlan helyzetbe hozásáról szól, hanem az élet védelméről és arról, hogy egy anyának legalább egyszer legyen alkalma meghallgatni gyermeke szívdobbanását. A szívhangrendelet nem egyenlő az abortusz betiltásával – hangsúlyozzák a videóban, kiegészítve azzal a felvetéssel, hogy a módosítás egy fontos lépés ahhoz, hogy jobban megértsük és értékeljük az életet.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.