A börtönbiznisz haszonélvezője volt a Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó ügyvéd

Sokmilliós kártérítéssel rövidíthették meg a magyar államot Magyar Gáborék.

Forrás: Origo2022. 10. 23. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar adófizetőknek nagyjából tízmilliárd forintjába került az a börtönkártérítési perdömping, amelynek egyik haszonélvezője az időközben már Brüsszelben hazánk ellen dolgozó Magyar Gábor ügyvédi irodája volt – írja az Origó

A börtönbiznisszel jól járt az apja és egyben ügyvédtársa, Magyar György baloldali politikus, az ellenzéki előválasztás szervezője is.

A 2017-től Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó baloldali aktivista korábban ügyvédként az úgynevezett börtönbiznisz kapcsán vált ismertté. 

Magyar Gáborék családi ügyvédi irodája volt az egyik haszonélvezője azoknak a dömpingszerűen beadott kártérítési pereknek, amelyekkel esetenként több millió forintot jártak ki a fogva tartott bűnözőknek. 

Nagyjából tízmilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a Soros-hálózat által is ösztönzött és támogatott börtönbiznisz – erről írt a Magyar Nemzet még 2020-ban.

A lap birtokába került dokumentumokból az is kiderült, hogy egyes ügyvédek alkalmanként milliós kártérítéseket értek el rossz börtönkörülményekre hivatkozva olyan bűnözőknek, mint ifj. H. Dezső, aki 2008-ban több társával meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán.

A különböző forrásokból származó dokumentumok adatait összevetve megállapítható, hogy 2015 tavasza és a következő év februárja között több mint másfél millió eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a hozzá forduló fogvatartottaknak, ami akkori árfolyamon számolva nagyjából félmilliárd forintot jelent.

Aztán 2017 márciusától 2019 végéig további 8,5 milliárdot fizetett ki az állam már szabadult, illetve büntetésüket töltő elítélteknek.

Az első nagy összegű kártérítéseknek gyorsan híre ment a börtönökben, valószínűleg annak is, hogy például a Helsinki Bizottság ezekben az években több mint százmillió forintos támogatást kapott Brüsszelből, az Európai Bizottságtól, a Soros-hálózattól, valamint az Oak Alapítványtól különböző, részben a fogvatartottak jogvédelmét, jogtudatosságát, illetve jogérvényesítését elősegítő kampányokra.

A perek indítását utóbb még egy formanyomtatvány elkészítésével is megkönnyítették, ami az előzőekkel együtt oda vezetett, hogy Strasbourgot valósággal elárasztották a magyar ügyek.  

Kijelenthető tehát, hogy valóságos biznisszé vált a magyar állam perlése és Magyar Gábor irodája az egyik haszonélvezője volt a kártérítési ügyeknek. A 2018-ban MSZP-s színekben képviselőjelölt, majd a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaként politikusként is aktív Magyar György fia 2015-ben a Népszava kérdésére megjegyezte: 

„Sajnos egyre több komoly ügy kerül Strasbourgba, lassan egy külön magyar osztályt lehetne létrehozni.” 

Arról persze már szemérmesen hallgatott, hogy a dömping egyik haszonélvezője éppen a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett – legalábbis a nevük feltűnően sokszor került elő az EJEB döntéseiben – olvasható az Origó cikkében.

Magyar György is jól járt a börtönbiznisszel – írta az Origó 2020-ban. Az ügyvéd-politikus a Lóerő nevű autós portálnak korábban azzal kérkedett, hogy neki „a Lexus tökéletesen elég”, és mindig is ilyen márkájú autója volt, van és lesz. 

A húszmilliós kocsival kapcsolatban hozzátette, hogy ez neki „elég”, vagyis még szerénynek is tartja magát. Szintén az Origó cikkében olvasható, hogy Magyar nem csak a gépjárművek terén áll jól: „a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme”.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Magyar György és Magyar Gábor (Fotó: Origó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.