Újabb baloldal által vezetett nagyvárosban kezdtek tiltakozni a szemétszállítók

A pécsi hulladékszállítók is sztrájkoltak, a balos polgármester szerint jogszerűtlen volt a megmozdulásuk.

Forrás: MTI2022. 10. 06. 13:29
Péterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát csütörtök hajnalban

– közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere, aki szerint jogszerűtlen volt a megmozdulás, a dolgozók követelése pedig a valóságtól elrugaszkodott, ezzel együtt tárgyalna velük a városvezetés.

Péterffy Attila (baloldali összefogás által támogatott, Pécs Jövője), közleményében azt írta: 

a megyeszékhelyen a kommunális hulladék elszállítást végző dolgozók megmozdulását nem jelentették be előre, így az jogszerűtlen volt, és a sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80 százalékot meghaladó béremelést követelnek.

A baloldali polgármester budapesti kollégájához, Karácsony Gergelyhez hasonlóan 

a katasztrófavédelmet értesítette, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására,

hiszen a törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. 

Péterffy Attila közleménye szerint minderről Baranya vármegye főispánját is értesítette. 

Tárgyalni fog a sztrájkolókkal

– A közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, Pécs város vezetése csütörtökön 14 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük az elégséges szolgáltatás szintjéről és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakításáról, valamint észszerű keretek között a bérigényekről – írta közleményében Péterffy Attila. 

A polgármester a dolgozók követelése kapcsán kitért arra, hogy „a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg, az pedig évek óta változatlan”, továbbá az infláció okozta, erre „az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek” – írta a városvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.