idezojelek

Miért „szemétkedik” Karácsony?

Állítólag vastapsolnunk kellene a főpolgármesternek, amiért méltóztatik fizetést adni (emelni?) a kukásoknak.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Állítólag vastapsolnunk kellene és Karácsony Gergelyt a vállunkon körbehordozni Budapesten, amiért a főpolgármester – többnapos tekergőzés, sumákolás és orbánozás után – végre úgy döntött, méltóztatik fizetést adni (emelni?) a kukásoknak, akik így újra elhordják majd a szemetünket. A csodálatos hírt, miszerint a megállapodást nyélbe ütötte a sztrájkoló kukásokkal, személyesen ő, Karácsony Gergely jelentette be munkahelyén, a Facebook-oldalán csütörtökön este. Egyúttal érzékeltette, milyen remek kezekben van a főváros, hiszen a Fidesz minden ármánykodása ellenére ő – és csakis ő – kegyeskedett megoldani a helyzetet, emberfeletti tárgyalásokkal elérte, hogy tegnaptól végre elkezdjék kiüríteni a budapestiek kukáit. Nem tudom, máshol mi a helyzet, mifelénk, a XVIII. kerületben e sorok írásakor (péntek kora délután) még semmi jele kukásautóknak, csupán a szemetesedények bűzölögnek förtelmesen napok óta. Ám kizárt, hogy ne jöjjenek perceken belül, hiszen a „magas és vékony” ember megígérte. És amit ő megígér, az meg van ígérve (lásd: minden budapesti újszülött után fát ültet, légkondi a metróra és a többi).

Szóval becsüljük meg magunkat, amiért a főváros teljesíti azt, ami egyébként törvényi kötelezettsége! Persze, a főpolgármester – miután elkezdődött a balhé, s kezdett fölgyülemleni a szemét – azonnal fölszólította a katasztrófavédelmet, hogy ürítse a kukákat, ugyanis szerinte ez már katasztrófahelyzet, amit természetesen a kormány okozott, személyesen Orbán Viktor. Ám szó sincs itt terelésről, a megszokott felelősséghárításról, csúszó-mászó viselkedésről, dehogy. Gondolom, csupán azért követelte egy állami szerv közbeavatkozását Karácsony, hogy a főváros által így megspórolt pénzt fontosabb dolgokra költhesse. Például jól jönne egy ötvennyolcadik (vagy hányadik) tanácsadó a dollárbalhé miatt odakozmált Korányi Dávid helyett.

Gergely nemcsak a katasztrófavédelmen keresztül próbálta belerángatni a történetbe az államot. Közösségi oldalán tudatta: a kukások bérének emelése kizárólag akkor lehetséges, ha a kormányzati szemétholding törleszti „adósságát”, és „visszaadja” nekik „azt a 15 milliárdot, amit a budapes­tiek szemétdíjából elvett”. Sajnos erről az állításról gyorsan kiderült, hogy nem igaz. Vagy még pontosabban: ordas hazugság. Tudniillik az állami kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. semmivel nem tartozik Karácsonyéknak. Sőt valójában a budapesti közműcég több pénzt kapott, mint amennyit a fővárosban élők szemétdíjként befizettek. A tények makacs dolgok: a budapes­tiek idén 18,2 milliárd forintnyi szemétdíjat fizettek – miközben az állami kukaholding 19,6 milliárdot juttatott a fővárosi közműcégnek. Tehát 1,4 milliárddal többet, mint amennyi járna. Ráadásul ez csupán a teljes összeg 75 százaléka, s az éves elszámoláskor (a mennyiségi adatok tükrében) kifizetik majd a fennmaradó 25 százalékot is. Emellett az állami holding további egymilliárd forintot utalt az FKF-nek közvetlenül a kukázási ténykedésével összefüggésben. Az utalások rendben átmentek, Karácsony Gergely fővárosi közművezérének, Mártha Imrének csupán rá kellene pillantania a számlakivonatra, ha netán ráér.

Az már más kérdés, a pénz ott van-e még. Vagy Mártha jachtkapitány ennek is az ülepére csapott? Természetesen sanda célozgatás és minden tényalapot nélkülöz, hogy Mártha Imre a kukások bérét luxushajókázásokra, floridai haciendára, ingatlanbirodalma kiépítésére fordította volna! Pimaszság ilyet feltételezni. Hogy a jachtbarna Mártha Imre szíve aranyból van (nemcsak a Breitling karórája), jelzi: a minap személyesen tette tiszteletét az Ecseri úti FKF-telephelyen, némelyik kukással kezet is fogott, majd pár métert vezetett egy kukásautót. Mondom: szinte együtt dobban a szíve a beosztottjaival, együtt kel-fekszik a pénzügyi nehézségeikkel. A ceremónia végén az aranyember bepattant luxusautójába, és kigördült a telephelyről. Gondolom, hamarosan a Bahamákról küldi a hajós szelfiket, ahogy szokta.

Ilyen szakértő gárdával a háta mögött nem csoda, hogy Karácsony Gergely végül úrrá lett a nehézségeken. Túlzottan meg sem erőltette magát, még tüntetni is maradt pár órácskája (munkaidőben). Akadnak persze rosszindulatú emberek, akik fölhánytorgatják Karácsonynak, miért viselkedik úgy, mint egy vödörnyi meztelencsiga. Tudniillik miközben nem fogadja el a kormány hivatkozását, hogy ebben a pillanatban nincs több száz milliárd forintja a tanárok béremelésére (miután éppen Karácsonyék aknamunkája miatt hazánk nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat) –, aközben ő arra hivatkozik, hogy a fővárosnak nincs pár milliója a kukások fizetésemelésére. Ügyes. Vagy még inkább: arcátlan.

Végül is nem baj, hogy Karácsony és sleppje ennyit „szemétkedik” a budapestiekkel. Legközelebb majd jobban meggondolják, hova ikszelnek.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.