időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Megcáfolta Karácsonyt az állami hulladékkezelő

Harangozó Éva
2022.10.07. 14:47 2022.10.07. 15:29
Megcáfolta Karácsonyt az állami hulladékkezelő

Helytálló az az információ, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. csak októberig a közszolgáltatási díjból befolyó bevételeihez képest körülbelül másfél milliárddal fizetett többet eddig az FKF-nek 

– erősítette meg a Magyar Nemzet kérdésére a Világgazdaság információját az NHKV. 

A Világgazdaság tegnap írt arról, hogy nem igaz Karácsonyék állítása, miszerint a főváros azért nem tud magasabb bért adni a szemétszállítóknak, mert az állami hulladékkezelő holding visszatartja a budapestiek által befizetett szemétdíj egy részét. A valóság ugyanis ezzel szemben az, hogy az állami cég idén 1,4 milliárd forinttal többet utalt át a fővárosnak, mint amennyi a szemétdíjból befolyt, s ezen felül további egymilliárdot fizetett ki a szemétszállítással összefüggésben. A cikk hozzáteszi, hogy Karácsony és a Mártha Imre vezette fővárosi közműcég mostanáig semmilyen hivatalos eljárást nem kezdeményezett az állításuk szerint évek óta fennálló, milliárdos állami tartozás miatt. 

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. Mint arról korábban írtunk, a szemétszállítók többek között azt sérelmezték, hogy a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről. Ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök pedig sokkal többet keresnek, mint ők. A Blikk tudósítása szerint a fővárosi cég baloldali vezetése korábban kirúgással fenyegette meg a sztrájkolókat. Több napig nem sikerült feloldani a helyzetet, Karácsony Gergely a héten már a katasztrófavédelemhez fordult, hogy szállítsák el a szemetet Budapestről.

Csütörtök este megállapodott a Budapesti Közművek (BKM) és a munkavállalók képviselete a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindításáról 

– derül ki a BKM sajtóközleményéből. A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke tegnap este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én, péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

Borítókép: Szemétszállítók tüntetése október 4-én (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

Szemétkáosz Budapesten

Miért „szemétkedik” Karácsony?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.