Karácsony Gergely rendkívüli rezsitámogatást ígér

Még nem tudják, honnan lesz rá pénz, de támogatást ígértek a főváros minden intézményének és cégének.

Anikó Domján
2022. 10. 07. 16:32
KARÁCSONY GERGELY _ FOTÓ: KONCZ MÁRTON - ORIGO
KARÁCSONY GERGELY _ FOTÓ: KONCZ MÁRTON - ORIGO Forrás: KONCZ MÁRTON - ORIGO

Még nem tudják, honnan lesz rá pénz, de támogatást ígértek a főváros minden intézményének és cégének.

Kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. 

Karácsony Gergely elmondta, péntek hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal. Hozzátette: igyekeznek ledolgozni a lemaradást, és azt kérte, mindenki a megszokott időben tegye ki a kukákat.

A főpolgármester azt közölte: az elmúlt napokban egyeztettek a fővárosi cégekkel, intézményekkel és szakszervezetekkel, és arra jutottak, hogy a rendkívüli rezsitámogatást, amelyet a hulladékszállításban dolgozók kapnak, kiterjesztik a „Budapest-család” minden munkavállalójára. Mint mondta: heteken belül a főváros minden intézményének és cégének munkavállalója megkapja a támogatást. 

Karácsony úgy fogalmazott, a főváros is „borzasztó nehéz helyzetben van” az energiaárak elszabadulása és az infláció miatt, és egyelőre nem tudják, honnan lesz forrás a támogatásra, de Budapestnek a lehetőségein túllépve segítenie kell a munkavállalóknak, „hogy ezt a válságot közösen túléljük” – mondta Karácsony Gergely. 

A pluszforrásokról szólva azt ígérte: a döntéseket nem a munkavállalók és a közszolgáltatások rovására hozzák majd meg. Elmondta azt is: emelkedni fog a hulladékszállításban dolgozók alapbére, a pótlékok egy részét ugyanis beépítik az alapbérbe.

A főpolgármester közölte: sajtópereket indítanak, amiért egyes orgánumok valótlanul azt állították, hogy kirúgással fenyegették meg a hulladékszállításban dolgozók közül azokat, akik nem vették fel a munkát. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, az intézkedés 5,5 milliárd forint kiadást jelent a fővárosnak, ezért Budapest várhatóan folyószámlahitellel zárja az évet. 

Arról is beszélt: megvizsgálják a home office lehetőségét, ha ezzel lehetővé válik épületrészek lezárása.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Origo/Koncz Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.