Válsághelyzetben is segítik az egyszülős családokat

A közösség szerepe a sok esetben elmagányosodó egyszülős családok esetében kiemelt fontosságú – mondta lapunknak Nagy Anna. Az Egyszülős Központ vezetője arról is beszélt, hogy a következő év kiemelt célja a központ hálózatának bővítése határon innen és túl.

2022. 10. 28. 6:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyszülős Központ idén nyáron csaknem 2700 egyszülős gyermeknek és családnak szervezett nyaralást. Milyen visszajelzések érkeztek? Miért fontos az egyszülős családok nyaraltatása?

– A nyaralások és táborozások mindig úgymond favoritnak számítanak a szolgáltatásaink között, hiszen pont a nyaralások maradnak el először egy család életéből, amikor nehezebb élethelyzetbe kerülnek. Akár azért, mert felborul az a struktúra, amelyben eddig működtek – például más családokkal együtt nyaraltak –, és onnantól kezdve, hogy egyszülőssé válik egy család, nagyon gyakran kiesnek azokból a közösségekből, amelyekhez korábban tartoztak. 

Nálunk leginkább olyan családok üdülése biztosított, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy elmenjenek nyaralni. Nagyon sokszor ez a családok első közös nyaralása, pedig a gyerekek már nem is olyan kicsik. 

Amikor a központjaink egyikében tartunk napközis tábort, akkor is azt látjuk, a gyerekek mennyire örülnek, hogy olyan közegben lehetnek, ahol mindenki egyforma élethelyzetben van, ezáltal még jobban megértik egymást.

– Ki tudna emelni egy önnek fontos, kedves momentumot, amely ezekhez a nyaralásokhoz kapcsolódik?

– Amikor képeslapok, fotók érkeznek a családoktól, hogy milyen jól érzik magukat, az mindig csodálatos érzés.

– Szeptemberben az iskolakezdés is nehéz helyzet elé állította az egyszülős családokat. Segítettek-e ebben, és ha igen, milyen módon?

– Évek óta minden augusztus vége úgy telik, hogy a családoknak, a gyerekeknek olyan tanszereket vagy tornafelszerelést adunk, amire éppen abban az évben van lehetőség. Az idei év annyiban volt más, hogy kicsit szűkítettük azoknak a körét, akiket támogattunk. 

Azoknak az egyszülős családoknak szerettünk volna segíteni, amelyek albérletben élnek, és a gyerek most ment első osztályba.

Egy elsős gyerek elindítása ugyanis mindig komolyabb nekirugaszkodás, hiszen a következő osztályokban a korábbi évekről marad valamennyi tanszer. Elsőben azonban mindent a nulláról kell kezdeni, úgyhogy idén kifejezetten az ő iskolakezdésüket támogattuk.

– A háború okozta gazdasági válság az egyszülős családokat is igencsak megviselheti. Hogyan támogatják őket ebben a nehéz helyzetben?

– Az egyszülősök eleve nehéz helyzetből indulnak, mert ezen családok körülbelül fele már korábban is nehéz anyagi körülmények között élt. Az egyszülős lét vezető szegénységi kockázat nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Vagyis amikor egy olyan társadalmi csoportot ér el a háborús infláció, amelyik egyébként is nehéz helyzetben van, ott megsokszorozódik a teher. 

Ma Magyarországon háromszázezer egyszülős család van, ami félmillió gyermeket jelent, és ha azt mondtuk, hogy a családok fele él nehéz anyagi körülmények között, akkor több százezer emberről beszélünk. 

Mindent megteszünk értük, amit tudunk. Nemrég tisztálkodó- és tisztítószerekkel, illetve ezeket tartalmazó csomagokkal segítettünk több száz családot, amit természetesen mi is azért tudunk adni, mert segítséget kapunk. Most, hogy közeledik a karácsony, természetesen érkeznek hozzánk az élelmiszer-adományok is.

– Milyen nagyobb célt, projektet szeretne a központ jövőre megvalósítani?

– Fontos, hogy a hálózatunk ne csak Budapesten legyen jelen. Ez már jelenleg is így van, hiszen a pesti és a budai Egyszülős Központ mellett az ország több városában is vannak olyan közösségeink, klubjaink, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy közelebb legyünk a családokhoz. A nyaralásokra nagyobb részben vidékről érkeznek a családok, akárcsak az adományok iránti igények. Az online felületeken is elérhető szolgáltatások – mint például jogász, pszichológus, korrepetálás – is mind országos lefedettségű szolgáltatások. De nagyon fontos, hogy az a közeg, amely fizikailag is közösséget nyújt a családoknak, minél több helyen elérhető legyen. Célunk, hogy a hálózatot a határokon kívül is bővíteni tudjuk. Jelenleg nyolc helyen van a határon túl is Egyszülős Klub, és szombaton lesz az első egyszülős konferencia Erdélyben. Ez azért nagyon fontos, mert egyszülős családok természetesen ott is vannak. Civil szervezetként akkor tudunk segíteni, ha minket is segítenek, és fontos célunk, hogy a mostani nehéz helyzetben minél több családnak segíthessünk. 

A közösség szerepe kiemelt fontosságú, hiszen az egyszülősök gyakran nagyon elszigetelten élnek, a család a felbomlása után elmagányosodik. Az, hogy közösséget nyújtunk, sokkal több, mint a programok tömkelege.

Védőhálót jelent a családok körül, és ha van mibe kapaszkodniuk, sokkal könnyebben oldják meg a gyakorlati nehézségeket is.

Borítókép: Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.