Idén is nagy sikerük volt az egyszülős táboroknak

Idén második alkalommal napközis tábor várta az egyszülős családok gyermekeit az Egyszülős Központban. Nagy Annáék emellett több üdülési lehetőséget is kínáltak; az Erzsébet-táborokban például együtt nyaralhattak a gyermekek és a szülők is.

2021. 08. 27. 6:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Négy hét alatt összesen kétszáz gyermek üdült napközis táborban idén az Egyszülős Központban” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Anna. A központ vezetője azt mondta, hogy idén is nagy sikerük volt a napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító táboroknak. Tavaly után idén volt elérhető másodszorra ez a lehetőség. 

– Nagyon sok programjuk volt a gyerekeknek, a szülő reggel, munka előtt odahozta őket, majd délután jöttek értük. Fontosnak tartottuk, hogy tényleges gyermekfelügyelet legyen, addig maradtak a gyerekek, amíg a szülő el nem jött értük, hiszen elég kevés egyedülálló szülőnek tart például fél négyig a munkaideje – magyarázta Nagy Anna. 

Beszámolt arról is, hogy nagyon jó közösségek alakultak ki a gyermekek között, sokan jöttek azok közül, akik tavaly is voltak, de volt olyan gyermek, aki több hetet is az Egyszülős Központban töltött a nyáron. A jelentkezésnél azok élveztek elsőbbséget, akik még nem voltak, de a maradék helyeket rendre megtöltötték a visszatérő vendégek. 

– Az egyhetes tábornak 1500 forint volt a díja, ebben benne volt a napi négy étkezés és az egész napos programok, úgy mint állatkert látogatása, túrázás, kézműves- vagy épp fejlesztőfoglalkozások – részletezte.

A felügyeletet elsősorban pedagógusok látták el, sokan közülük már tavaly is foglalkoztak az egyszülős családok gyermekeivel. – Fontos szempont volt számunkra, hogy több férfi pedagógus is legyen a felügyelők között, az egyszülősök legnagyobb része ugyanis az édesanyjukkal él – árulta el Nagy Anna. A pedagógusok mellett más szakemberek is foglalkoztak a gyerekekkel, és voltak önkéntesek is, akik részt vettek a programok lebonyolításában.  

Olyan táborunk is volt, ahová kifejezetten olyan családokat vártunk, akik sérült gyermekeket nevelnek – húzta alá az Egyszülős Központ vezetője.

Az Egyszülős Központnak nincs tagsága, ahhoz, hogy igénybe tudják venni a szolgáltatásaikat, „Egyszülős Kártyát” kell kiváltaniuk a szülőknek. Ezt például a családi pótlékról szóló igazolás bemutatásával lehet igényelni. Díja egy évre 500 forint, ami a tábor árához hasonlóan jelképes.

A napközis mellett többféle táborozási lehetőség is elérhető volt, amelyet az Egyszülős Központon keresztül szerveztek. Ilyenek voltak például egyes Erzsébet-táborok. – Összesen 2500-an mentek a mi szervezésünkben idén üdülni, gyerekek, és volt ahol szülők is – jelentette ki Nagy Anna.

 – Az Erzsébet-táborokba jellemzően vidéki családok jutottak el, fontos, hogy fenntartsuk az egyensúlyt, hiszen a napközis táborba, a központba jórészt budapesti szülők tudták elhozni a gyermekeiket – tette hozzá.

– Tavaly is folytattuk a táboroztatást az őszi szünetben, ezt idén is tervezzük, az is lehet, hogy ottalvós tábort is tudunk szervezni az egyszülős családok gyermekeinek – árulta el Nagy Anna.

Az Egyszülős Központ 2018-ban nyílt meg a józsefvárosi Palotanegyedben, a civil szervezet viszont már 2005 óta létezik. Nagy Anna korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy nem lehet megspórolni, hogy az érintett félmillió gyermek segítséget kapjon. – Szimbolikus jelentőségű, hogy a döntéshozók észrevették az egyszülősöket – fogalmazott azzal kapcsolatosan, hogy a polgári kormány családtámogatási rendszerének több eleme is segíti az egyszülős családokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.