Ki tehet a szemétkáoszról?

Wintermantel Zsolt (Fidesz–KDNP) szerint nincs elszámolási vitája a kukaholdingnak a fővárosi céggel. A fővárosi politikus lapunknak elmondta: 2016 óta van ez a szemétkezelési rendszer, korábban Tarlós István három éven keresztül meg tudta oldani a helyzetet, erre Karácsony Gergely láthatóan nem képes. A BKM közben azt közölte, hogy újra elküldte állítólagos rendezetlen számláit az állami kukaholdingnak.

2022. 10. 06. 14:20
null
Hulladék - Szemetes konténer a fővárosban Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergelyről mára teljességgel bebizonyosodott, hogy alkalmatlan. Saját maga ismerte el, hogy nem képes ellátni a feladatait, amikor a kormányhivatalhoz fordult. A főpolgármester három nap után feltette a kezét, jelentette, hogy nem bírja elszállíttatni a szemetet, és kéri a kormány segítségét

– kommentálta a fővárosban kialakult helyzetet lapunknak Wintermantel Zsolt. 

Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Fotó: Mirkó István

A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője kiemelte: „A rendszerváltás óta arra még nem volt példa, hogy az éppen aktuális főpolgármester a feladatkörébe tartozó szemétszállítást ne tudta volna megoldani.” 

Hozzátette: Budapest közigazgatási területén a szemét elszállítása a fővárosi önkormányzat törvényben rögzített feladata. 

– Az ezt végző cég a főváros tulajdonában van. Minden egyes felmerülő kérdés, a bérek rendezése, a munkavállalókkal való kapcsolattartás az ő feladatuk – fogalmazott Wintermantel. 

A kialakult helyzet szerinte annak is köszönhető, hogy a főpolgármester olyan cégvezetőt nevezett ki Mártha Imre személyében, akinek a közösségimédia-tevékenysége alapján fontosabbak az drága órák, a luxusutazások és a luxusautók, mint a fővárosi közfeladatok ellátásának megszervezése. 

Arról, hogy Karácsony Gergely az állami kukaholdingra próbálja kenni a dolgot, azt mondta: 2016 óta van ez a rendszer, Tarlós István is meg tudta oldani három éven keresztül, hogy így is működjön a szemétszállítás, Karácsony Gergelynek ez láthatóan nem sikerül. 

Wintermantel Zsolt felhívta a figyelmet arra a tényre: „Az elszámolások rendezettek a kukaholdinggal, nincsen elszámolási vitájuk a fővárosi céggel.” 

– Karácsony Gergely a mostani helyzetben is másra mutogat, ellenséget kreál

– vélekedett a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. 

Szerinte a fővárosi Fidesznek most fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy a főpolgármester nem fejti ki az igazság minden részletét, nem beszél arról, hogy nincs tartozás, és azt is próbálja elkenni, hogy a szemétszállítás feladatköre kizárólagosan az önkormányzaté. 

Wintermantel Zsolt jelezte: álságos a főpolgármester érvelése, amikor arról beszél, hogy jogosak a követelések a begyűrűző válság miatt, amely nagyrészt a háborúra adott brüsszeli válaszszankciók okán alakult ki. 

– Karácsony Gergely az uniós szankciók támogatója, az ál-Klicskónak is erről beszélt, azt is mondta, hogy további szankciókat akar – emlékeztetett. 

A kialakult helyzetről elmondta, a kertvárosi részekben általában hetente egyszer, lakótelepeken jellemzően kétnaponta viszik a szemetet, pár hét alatt még nagyobb káosz lehet. – A főpolgármesternek le kellene vonni a konzekvenciákat, és ha nem tudja megoldani a helyzetet, szép csendben távozzon – javasolta a fideszes politikus Karácsony Gergelynek.

BKM: A hulladékgazdálkodási divízió ismét megküldte a rendezetlen díjtételekről szóló számláit az NHKV-nek 

– A Budapesti Közművek (BKM) keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió ismét megküldte az eddig rendezetlen díjtételekről szóló számláit a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV), hogy a fővárosi hulladékszállítás újraindulhasson – közölte a BKM csütörtökön. 

A BKM közleménye szerint az elmúlt időszakban számos egyeztetés, levélváltás zajlott az NHKV-vel arra vonatkozóan, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodást végző társaság hogyan tud hozzájutni maradéktalanul a fővárosiak által befizetett kukadíjakhoz. – Sajnos ezidáig ezek az egyeztetések sikertelenek voltak – írták.

A BKM úgy fogalmazott, ismerik és megértik a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. – Különösen súlyos gondot jelent az elmúlt napokban megérkezett első megemelt rezsiszámlák kifizetése – tették hozzá. 

Azt írták, a Budapesti Közművek folyamatosan egyeztet az érintett munkavállalókkal, és annak érdekében, hogy az óráról órára súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen, csütörtökön ismét eljuttatta az eddig rendezetlen díjtételekről szóló díjbekérő levelét és számláit a kukaholdingnak. 

– Amennyiben a kukaholding a fővárosi lakosság és az intézmények által befizetett szemétszállítási díjakat végre maradéktalanul továbbadja a BKM-nek, akkor várhatóan a szolgáltatás rövid időn belül újraindítható lesz – olvasható a közleményben. (MTI)

Borítókép: illusztráció 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.