Méltó ünnep a forradalom hőseinek

Vasárnap ismét az 1956. október 23-i forradalomra, valamint a köztársaság 1989-es kikiáltására emlékezik az ország. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, hogy idén a kormánypártok nem tartanak külön ünnepséget, valamint reagált arra, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke az évforduló alkalmából utcára hívja az embereket.

2022. 10. 18. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP politikusai méltóképpen fognak megemlékezni az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról 

– közölte lapunk megkeresésére Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: a kormánypártok idén nem tartanak központi ünnepséget. Továbbá elárulta, hogy helyi, választókerületi szinten lesznek majd megemlékezések a 66 évvel ezelőtti forradalmi eseményekről.

Ne felejtse el, hogy tizenhat éve az utcán gyurcsányista kardlapokkal találkoztunk

 – rögzítette a kormánypárti politikus azzal kapcsolatban, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke október 23-ra utcára hívta az embereket, és tüntetésre buzdított. – Aztán a Gyurcsány-párt ne felejtsen el megemlékezni az 1956-os forradalom hőseiről, miután azoknak a szellemi örökösei, akik vérbe fojtották a forradalmat – figyelmeztetett Hollik István.

Hagyományosan az október 23-i nemzeti ünnep fontos eseménye szokott lenni Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, amire tavaly a Civil Összefogás Fórum által szervezett békemenet végén került sor. Egyúttal a rendezvényen emlékeztek a kormánypártok és politikusaik az 1956-os eseményekre. Tavaly a békemenet az országgyűlési választást megelőző időszak egyik első, fontos mérföldköve volt, a nagyjából félmillió ember részvételével zajló eseményen pedig Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy miért fontos a kormánypártok és támogatóik közös kiállása. 

Néhány erőtlen baloldali párt miatt nem kellene ennyien összegyűlnünk, de ez ne tévesszen meg bennünket! Ami igazán számít, az a baloldal nemzetközi hátországa, a pénz, a média és a hatalom, ami őket támogatja. Ezt csak több millió magyar együtt tudja legyőzni és kiszorítani az országból

 – fogalmazott egy éve a miniszterelnök. 2020-ban a koronavírus járvány miatt az 1956-os forradalom évfordulójához kapcsolódó rendezvényeket csak szűk körben vagy egyáltalán nem tartották meg.

Két éve Orbán Viktor a nemrég elhunyt Wittner Máriával, 56-os szabadságharcossal emlékezett október 23-a évfordulójáról, miután egy Gloria Victis 1956 feliratú, nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el a forradalom emblematikus budapesti helyszínén, a Corvin közben, az ’56-os pesti srác emlékművénél. Ismert: október 23-án két évfordulóra is emlékezik az ország, mivel szimbolikus módon az 1956-os forradalom után 33 évvel, 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a Magyar Köztársaságot, ami a rendszerváltás egy fontos mérföldköve volt. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Borítókép: a Corvin köz pesti srác emlékműve idén is fontos helyszín lesz (Fotó: City Magazin/Ványi Ákos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.