Menczer Tamás: Minden magyar felelős minden magyarért

Minden magyar felelős minden magyarért, Kárpátalja és az ottani magyarság mindig számíthat a kormány támogatására – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola pénteki tanévnyitóján.

Forrás: MTI2022. 10. 07. 20:52
MENCZER Tamás
Beregszász, 2022. október 7. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola tanévnyitóján a beregszászi református templomban 2022. október 7-én. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beregszászi református templomban megtartott ünnepségen 475 elsős hallgatót avattak diákká. Minden korábbinál nagyobb túljelentkezés volt a meghirdetett képzésekre. Mindez azt mutatja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola népszerűsége töretlen – mondta Menczer Tamás.

Együtt reméljük és várjuk a békét, és ezért igyekszünk mindent megtenni – fogalmazott, majd köszönetet mondott a főiskola vezetésének és minden munkatársának azért, hogy sikerült megőrizniük az oktatás kiemelkedően magas színvonalát. 

A diákok az országban dúló háború ellenére európai körülmények között tanulhatnak a főiskolán

 – tette hozzá.

Menczer Tamás kiemelte, hogy az oktatási feladatok ellátása mellett a főiskola részt vett a menekültek segítésében, étkeztetésében, elszállásolásában és a humanitárius segélyek eljuttatásában is.

A magyar kormány célja, hogy a nemzetpolitikai irányelvek alapján segítse a magyar nemzettudat megerősítését, az összmagyarság kulturális, nyelvi értékeinek megőrzését és támogassa a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldön való boldogulását

 – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Menczer Tamás emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ismerte el annak idején Ukrajna függetlenségét és vette fel vele a diplomáciai kapcsolatot. Kiemelte, hogy Magyarország számára továbbra is kiemelt fontosságú a jószomszédi kapcsolatok ápolása és további erősítése Ukrajnával.

Emlékeztetett arra, hogy 

az Ukrajnában zajló háború miatt Magyarország jelenleg történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. 

A segélyszállítmányok folyamatos eljuttatása mellett a hosszabb időre Magyarországon berendezkedni kívánó menekültek álláshoz juthatnak, a gyerekeiket pedig beiskolázzák.

Magyarország érdeke a háború mielőbbi lezárása, egy stabil, fejlődő és békés Ukrajna, amely jogbiztonságot nyújt minden állampolgárnak nemzetiségtől, etnikumtól és anyanyelvtől függetlenül. Mindent meg kell tenni a tűzszünetért és a háború mielőbbi lezárása érdekében – jelentette ki az államtitkár.

Menczer Tamás szavai szerint Kárpátalja a híd szerepét tölti be, amely szoros kapocs lehet a két ország között. 

A kárpátaljai magyarság jogai melletti kiállás alkotmányos – és szívből jövő – kötelességünk, és ezt jeleztük Ukrajna uniós tagjelölti státusának megadásakor is

– jelentette ki. Hozzátette: magyar részről abban bíznak, hogy Ukrajna teljesíteni szeretné és tudja is a szükséges és elvárt kötelezettségeket, feltételeket.

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola tanévnyitóján a beregszászi református templomban 2022. október 7-én. (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.