Küzdelem a kárpátaljai magyarság megmaradásáért

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt lapunknak. Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is.

2022. 09. 29. 6:30
20210601 MN Budapest Potápi Árpád államtitkár Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre

 – jelentette ki lapunk megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 

Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadásul Kárpátalján nagy számban él magyar kisebbség, amelynek tagjai nap mint nap a bőrükön érzik a háború következményeit.

A háborúnak minden velejárója lecsapódik Kárpátalján, még akkor is, ha az egyetlen volóci rakétatámadástól eltekintve eddig a harci cselekmények elkerülték a térséget

 – mondta a politikus.
Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban Magyarország minden létező segítséget megadott az ukrán menekülteknek, most is hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

Mintegy egymillió ember menekült át Magyarországon keresztül, ezek döntő többsége ukrán nemzetiségű, akik a háború borzalmai miatt hagyták el otthonaikat. Így tett a kárpátaljai magyarság egy része is. Sok férfi a besorozás elől menekült át Magyarországra vagy máshová, de számos esetben a családjuk is követte őket. A visszajelzések azonban arra engednek következtetni, hogy az elmenekült magyarok később, amint megszületik a béke, vissza szeretnének térni az otthonukba

 – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: rendkívül szomorú, hogy ennyi embernek ideiglenesen el kellett hagynia szülőföldjét, de előzetesen még ennél is rosszabb statisztikai adatokra számítottak. 

A politikus örömtelinek nevezte, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tájékoztatása szerint a 102 magyar tannyelvű iskolából 101-ben elkezdődött a tanítás, és a 117 óvodából 113 működik. Mint kifejtette, az óvodások száma arányai­ban jóval kevesebb, ennek hátterében az húzódhat meg, hogy a kisebb gyermekeket a családok sok esetben inkább otthon nevelik, maguk vigyáznak rájuk.
 

Potápi Árpád János a menekülthelyzetről elmondta, a segélypontokon óriási munka folyik köszönhetően a kormány, a karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a civilek segítségének.

 Emellett Magyarország segíti a Kárpátalján levő, több százezer kelet-ukrajnai belső menekültet is a különböző magyar intézményeken, önkormányzatokon és civil szervezeteken keresztül, sőt keletre is viszünk támogatást. Példaként említette, hogy hazánk újjáépít egy lebombázott iskolát és egy orvosi rendelőt a kijevi régióban. 

Amit tudunk, megteszünk Ukrajnáért és az ukrán menekültekért, ennek ellenére a kijevi adminisztráció mindennek elmond minket, magyarokat nap mint nap. Ennek az is az oka, hogy a magyar segítségnyújtásról legtöbbször hallgat az ukrán országos média. Folyamatosan ellenségképet gyártanak Magyarországból ahelyett, hogy annyit mondanának: köszönöm. S közben nemhogy visszaállítanák a jelentősen csorbult nemzetiségi, kisebbségi jogokat, hanem tovább kívánják szűkíteni azokat

 – emelte ki Potápi Árpád János. Hozzátette: Ukrajna úgy várja el a nemzetiségi lakosságától az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak.
Az államtitkár kitért arra is, hogy Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek próbálnak talpon maradni, ­utóbbiak az elmenekültek miatt munkaerőhiánnyal küzdenek.

Mindenkit arra biztatunk, hogy tartsanak ki a szülőföldjükön, a magyar kormány lehetőségeihez mérten minden támogatást igyekszik megadni, az elmúlt 12 év fejlesztései és szerteágazó támogatáspolitikája pedig megfelelő alapot biztosítanak, hogy együtt sikerrel vegyük ezt az akadályt is. Mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük az elmúlt évek eredményeit és a kárpátaljai nemzetrészt

 – fűzte hozzá.

A politikus szavai szerint teszik a dolgukat Kárpátalján a történelmi egyházak, a papok és a lelkészek is, mint ahogy a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is működik. Hamarosan megtartják az intézményben a tanévnyitót, a főiskola várja a hallgatókat.

 – Az intézmény ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is. Egy olyan hely, amelyből a kárpátaljai magyarság erőt meríthet a nehéz helyzetben. Mi pedig folytatjuk a 2015-ben megkezdett szociális programunkat, továbbra is kiegészítjük a papok, tanárok, orvosok és egészségügyi dolgozók fizetését. Biztosítjuk a gyermekétkeztetési támogatást, sőt egy sor óvodába és iskolába óvóhelyeket is építettünk. A kormány sohasem hagyja magára a határon túli magyarokat, így Kárpátalját sem, megteszünk minden tőlünk telhetőt. Nagy segítség ebben, hogy megyei szinten és a helyi önkormányzatokkal jó a kapcsolatunk – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Borítókép: az államtitkár szerint hazánk egy karitatív bázist épített ki (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.