Soltész Miklós: A keresztény közösségek nincsenek egyedül

A keresztény közösségek nincsenek egyedül, szerte a Kárpát-medencében számíthatnak a kormány segítségére – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

Forrás: MTI2022. 10. 08. 17:14
SOLTÉSZ Miklós
Átadták a Rokolya utcai templom megújult közösségi termét (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós a XIII. kerület Rokolya utcai templom megújult közösségi termének átadásán elmondta: az elmúlt tíz évben több mint 1500 plébánia, egyházi közösségi ház újult meg.

Az ezeket használó közösségek szigetekként élhetnek, de erősíthetik a nemzetet, a kereszténységet és az emberiséget imáikkal és a kereszténység megőrzésével – hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós megköszönte a Rokolya utcai plébánia közösségének, hogy minden időben őrizték hitüket és katolikus vallásukat, így akkor is, amikor az 50-es években elvették tőlük a közösségi termüket.

Az államtitkár rámutatott arra: a Mária Keresztények Segítsége plébánia életében különösen fontos Szűz Mária. Megjegyezte: pénteken volt a lepantói csata évfordulója, amelyben a keresztény csapatok Szűz Mária segítségét kérték a török seregek legyőzéséhez. Győzelmüket az egész keresztény világ Mária közbenjárásának tulajdonította, így azóta Mária-ünnep a csata évfordulója.

Hozzátette: a magyar nemzetnek legalább ilyen fontos az október 8-i Magyarok Nagyasszonya ünnep.

A felújított közösségi termet Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek áldotta meg. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a terem a plébániai és a környéken élő katolikus közösség javát szolgálja majd.

A bíboros az ünnepség előtt bemutatott szentmisén homíliájában arra kérte a híveket: Magyarok Nagyasszonya ünnepén gondolják újra át, mit jelent Mária népének lenni.

A katolikus kultúra ma is jelentős Magyarországon, és nem tudunk egészséges nemzet lenni anélkül, hogy a saját vallási és kulturális azonosságunkat el ne fogadnánk

– fogalmazott a bíboros.

Ugyanakkor nem pusztán kulturális tény a katolicizmusunk, hanem személyes, életre szóló, vallási meggyőződés – mondta a bíboros.

Erdő Péter kitért arra:

ez az örökség egyszerre jelent bizalmat a gondviselésben és a jövőben, nemzeti sajátosságaink értékelését és elfogadását, de azt is, hogy megnyitjuk a szívünket minden más nép felé.

A következő évek nem kevés kockázatot hordoznak Magyarország, Európa vagy akár az egyház számára.

Ezért most van itt az ideje, hogy tudatosítsuk és megéljük hitünket, hogy kölcsönösen kapcsolatba kerüljünk egymással, visszatalálva a Szűzanyához, aki igazán mindnyájunk édesanyja

– tette hozzá a bíboros.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az átadóünnepségen arról beszélt: a XIII. a főváros talán legdinamikusabban fejlődő kerülete. E fejlődés két legfontosabb eleme az értékőrzés és a megújulás.

Azt is mondta: a természeti és az épített környezet mellett az önkormányzat fontosnak tartja a lelkek ápolását és az életminőség javítását, ezért szoros kapcsolatban áll a kerületben működő – elsősorban – történelmi egyházakkal.

Megjegyezte, az elmúlt időszakban százmillió forinttal támogatták az egyházakat, a támogatás 70 százaléka katolikus plébániákhoz került.

Elsősorban templomtornyok felújítására, nyílászárók cseréjére, közösségi terek kialakítására, fűtés-korszerűsítésre, táboroztatásra, működésre kaptak támogatást az egyházi közösségek – tette hozzá a polgármester.

A Rokolya utcai templom közösségi tere kormányzati támogatásból, a szentély és az orgona önkormányzati forrásból újult meg.

Borítókép: Átadták a Rokolya utcai templom megújult közösségi termét (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.