Szijjártó Péter: Az EU újabb szankciós intézkedései nem sértik Magyarország érdekeit

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI, Facebook2022. 10. 05. 13:15
null
Fotó: MARTON_KIRALY

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy előző nap késő estig vitáztak a tagállamok képviselői Brüsszelben az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomag részleteiről.

Hetek óta kőkemény vitákat vívtunk Brüsszelben, keményen küzdöttünk annak érdekében, hogy Magyarország kivételeket kapjon az olyan intézkedések alól, amelyek károkat okoztak volna a magyar embereknek vagy veszélybe sodorták volna Magyarország energiaellátásnak biztonságát

 – hangsúlyozta a bejegyzésében a tárcavezető.

Kiemelte: 

sikerült elérni, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetés szállítási mód, illetve vészhelyzetben, ennek ellehetetlenülése esetén az ezt kiváltó tengeri szállítás is.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik azok az intézkedések, amelyeket Brüsszelben elfogadtak

 – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter közölte, eredményesen küzdöttek azért is, hogy mentességet kapjanak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek. Így nemcsak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem kifejezetten az új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatásokat és termékeket is a kivételek közé sorolták.

„Ez azért volt fontos, mert a paksi atomerőmű két új blokkjának építése a hosszú távú magyar energiaellátás-biztonság egyik legfontosabb sarokköve és biztosítéka, a most működő atomerőmű pedig a magyar villamosenergia-előállítás ötven százalékáért és a magyar villamosenergia-fogyasztás 34 százalékáért felel” – mutatott rá.

Fontosnak nevezte, hogy egyetlen olyan intézményt sem vettek fel a szankciós listára, amely érintett lenne a nukleáris energiához kapcsolódó együttműködésben, kutatás-fejlesztésben.

A miniszter leszögezte, hogy a korábban elfogadott büntetőintézkedések több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak, ezért a kormány ezúttal is azt az álláspontot képviselte, hogy nem hajlandó olyan szankciók megszavazására, amelyek kárt okoznának a magyar embereknek.

Elmondta, ennek köszönhetően sikerült elérni, hogy Magyarország kivételeket kapjon mindazon intézkedések alól, amelyek sértették volna az ország érdekeit, kárt okoztak volna a magyar embereknek vagy nehéz helyzetbe hozták volna az ország energiaellátásának biztonságát.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala/Király Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.