időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Érkezhet a nyolcadik szankciós csomag

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.05. 14:49 2022.10.05. 15:18
Érkezhet a nyolcadik szankciós csomag

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról – közölte Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete szerdán.

Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete a Twitter-üzenetében azt közölte, hogy a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió (EU) határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a donyecki és a luhanszki népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra.

A korlátozó intézkedések között az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak.

 Szorgalmazza továbbá annak a jogalapnak a megállapítását is, amely alapján meghatároznák az orosz kőolaj árának felső határát. Amennyiben a tagállamoknak nincs ellenvetésük, az intézkedés közzétételét követően azonnal érvénybe léphet – tette hozzá Edita Hrda cseh nagykövet.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a felszólalásában hangsúlyozta:

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítéli az ukrajnai orosz agressziót, az ukrán területek orosz bekebelezését és a háborús bűncselekményeket

– fogalmazott, majd hozzátette: – A kezdetektől kiállunk Ukrajna mellett, támogatjuk területi egységét, és nem fogadjuk el a látszatnépszavazások eredményét – mondta.

A fideszes képviselő emlékeztetett, Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programjában eddig több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából. Kijelentette, hogy Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, ami Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartásán alapul. – Csak ez vethet véget a háborús szenvedéseknek, csak ez állíthatja meg a szenvedést – hangoztatta.

– Méltatlan és elfogadhatatlan az Ukrajna melletti határozott, egységes kiállás és a szolidaritás összekapcsolása az Oroszországgal szembeni azonnali energiaszankciók éles vitákat kiváltó, az uniót megosztó és ellentmondásos hatású gyakorlati kérdésével – tette hozzá Bocskor Andrea.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője a felszólalásában azt hangoztatta: világossá vált, hogy az uniós szankciók rendkívül fontosak az orosz agresszió korlátozására, ugyanakkor a háború megnyerésére önmagukban nem elégségesek. A háború rámutatott az unió energiafüggőségére, szavai szerint ugyanakkor az amerikai energiától való függőségre is figyelni kell. Ezzel összefüggésben, a biztonságpolitikai függőség szempontjából riasztónak kell lennie annak a lehetőségnek, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök visszatérhet a kormányzáshoz – tette hozzá a jobbikos EP-képviselő.

 

Borítókép: Az Európai Unió zászlói lengenek Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.