Felső határt szabna a gáz árának az Európai Bizottság elnöke

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását – közölte Ursula von der Leyen, az uniós testület elnöke Strasbourgban szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI/Twitter2022. 10. 05. 12:32
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. október 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az ukrajnai háború helyzetéről és hatásairól folytatott vitáján kijelentette:

A gázárak felső határát megfelelően kell kialakítani az ellátás biztonsága érdekében. Emellett dolgozni kell a gázárak csökkentése, valamint a volatilitás és az orosz ármanipuláció hatásának korlátozása érdekében is.

Az EU fokozni fogja gázbeszerzésről szóló tárgyalásait olyan megbízható energiaszállító partnerekkel, mint Norvégia az importált gázért fizetett ár mérséklésére – tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Majd emlékeztetett, hogy a két nap múlva kezdődő prágai Európai Uniós-csúcson erről is tárgyalni fognak a kormány és államfőkkel. 

Szerinte az európai országoknak együtt kell dönteniük és cselekedniük a közös gazdasági érdekek védelme mentén. Mert ha akár csak egy tagállam is a saját útját járja, akkor az repedéseket okoz a rendszerben, amelyet „nem akarunk és ezek ellen tenni is fogunk” – üzent a renitenseknek. 

A bizottság elnöke felszólásában hozzátette, hogy Oroszország hónapokon keresztül fegyverként használta az energiakincseit.

Természetes, hogy az európai polgárok gazdasági és társadalmi nehézségeket élnek meg az orosz háború miatt, ez leginkább a gáz-, elektromos áram- és üzemanyagárakban érzékelhető.

 – mondta, majd hozzátette, hogy az árak növekedése a vásárlóerő és a versenyképesség csökkenéséhez vezetett. Azonban szerinte ebben a nehéz időben mutatott európai ellenállást „fent kell tartani, főképp az energetika terén”. 

Ursula von der Leyen emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban az Európai Unió „mintegy tíz százalékkal csökkentette a gázfogyasztását, amely ugyan nem elég és további mérséklésekre van szükség, de ez egy nagy előrelépés”.

A bizottság elnöke szerint az oroszok aggódnak, mert a háború előtti 41 százalékos európai gázfelhasználási arányukat hét hónap alatt 7,5 százalékra mérsékelték az európai tagállamok.

Ez nagyszerű!

– örvendezett. Majd hozzátette, hogy a kieső orosz földgázt „a megbízható partnereink segítségével” kompenzáltuk, mint az Egyesült Államok vagy Norvégia. A gáztározók kapacitásáról pedig elmondta, hogy azok jelenleg kilencvenszázalékos szinten állnak uniós szinten, amely 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt – nyomatékosította.

A politikus emlékeztetett, hogy a tél lezárultával újra kell tölteni a gáztározókat, amelyben az európai országoknak össze kell fogniuk, mert szerinte az „nem lesz fenntartható, ha az európai tagországok megint egymást licitálják felül a globális gázpiacon”.

A bizottság elnöke a földgáz és a villamos energia árának együttmozgásáról elmondta, hogy „ezt a folyamatot limitálnunk kell”. Ezért egy strukturális reform keretében egy ársapkát javasolt arra a földgázra, amelyből elektromos áramot állítanak elő az Európai Unióban. Elmondása szerint az ársapkát – amely nem veszélyeztetheti az ellátást – egy átmeneti megoldásnak szánja mindaddig, amíg nem alakítanak ki egy jobban működő európai árindexet. – A bizottság már dolgozik ezen – fűzte hozzá.

Ursula von der Leyen egy korábbi javaslatát is megismételte, amely értelmében a túl magas orosz gázért az Európai Unió lényegében már nem lenne hajlandó fizetni, mondván „az egy manipulált ár”. Szerinte ezt a javaslatot sem vetették még el teljesen. 

A bizottság elnöke a jövőre gondolva kijelentette, hogy a RePowerEU program keretében olyan támogatásokat indítanak a vállalkozások és háztartások számára, amelyek az energiahatékonyságukat segítik, ide értve mások mellett a házak szigetelését vagy a hőszivattyúrendszert is.

Beszéde végén Von der Leyen bemutatta ötpontos tervét is, amelyben leszögezte, hogy: „Felkészültnek kell lennünk, ezért stresszteszt alá kell helyeznünk az infrastruktúránkat (annak a megmérésére, hogy a rendszer milyen szélsőségeket visel el és azokra hogyan reagál – a szerk.), meg kell találjuk a gyenge pontjainkat, válaszlépéseket kell kialakítanunk és fokoznunk kell a társadalmi szociális és fizikai biztonságát is. Továbbá intenzívebb műholdas megfigyelésbe kell kezdenünk és meg kell erősítenünk a szövetségünket a NATO-val és különösen az Egyesült Államokkal” – fogalmazott.

A bizottság elnöke beszédét azzal zárta, hogy csak egy erős Európával állíthatjuk meg Putyin elnököt. – Ukrajnát pedig biztosítanunk kell, hogy mellettük állunk mindaddig, amíg szükséges – mondta határozottan.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.