időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Az orosz gáz „agresszor”, az orosz gyémánt „emberséges”

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2022.10.05. 15:44 2022.10.05. 16:29
Az orosz gáz „agresszor”, az orosz gyémánt „emberséges”

Belgium kierőszakolta, hogy az Európai Unió ne tegye a szankciós listára az orosz gyémántbányász óriáscéget, miközben a létszükségleteket – például a fosszilis energiahordozókat – igyekszik szankcionálni az unió – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A belgáknak fontosabb a gyémántkereskedelem, mint az energiaellátás a téli időszakban – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy míg az orosz energiahordozókra embargót követelnek, addig szerda reggelre kierőszakolták, hogy az Európai Unió ne tegye szankciós listára az egyik legnagyobb orosz gyémántbányász óriáscéget.

Az EU azért szerette volna embargó alá vonni a gyémántkereskedelmet, mert az Alrosa közvetlenül finanszírozott egy új orosz tengeralattjárót, valamint évente több milliárd eurót táplált a Kreml hadiládájába. Ennek ellenére Belgiumnak nagyon fontos volt, hogy az orosz gyémántért cserébe továbbra is súlyos pénzeket fizessen Oroszországnak.

A szankciós listára egyébként végül 29 magánszemély és hét jogi személy neve került fel – írja az EUObserver. A belga külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a fordulatot, ami azután történt, hogy a belga diplomaták és az antwerpeni Gyémántközpont lobbistái arra figyelmeztettek, hogy a szankció sok ember munkahelyébe kerülne. Arról azonban már nem beszéltek, hogy a szankciók bevezetése óta munkahelyek tízezrei szűntek meg.

Úgy tűnik tehát, hogy ha gyémántra van szüksége a belga elitnek, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök nem annyira agresszor – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.