időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Ezért támogatja a magyar dollárbaloldal a brüsszeli szankciókat

Forrás: Origo
2022.10.03. 09:47 2022.10.04. 11:46
Ezért támogatja a magyar dollárbaloldal a brüsszeli szankciókat

Több milliárd forintos támogatást kapott baloldali amerikai szervezetektől a Márki-Zay Péter vezette baloldal, de azt továbbra sem tudjuk, hogy pontosan mit is kértek ezért tőlük cserébe – olvasható az Origó cikkében. A nyilatkozatok alapján egy dolog teljesen biztos: a baloldal teljes erővel támogatja az Európát és Magyarországot tönkretevő szankciókat. Dobrev Klárától Fekete-Győr Andrásig az összes baloldali kiállt a brüsszeli elit által kikényszerített szankciók mellett.

Már nyomoznak az ügyben

A baloldali kampányfinanszírozási botrány azt követően robbant ki, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió érkezett Amerikából a mozgalom számlájára. Az Action for Democracy nevű baloldali amerikai alapítványtól már korábban is érkeztek utalások, Amerikában sok donor adta össze számukra az adományokat.

A DatAdat és a dollárbaloldal

Az ellenzék agyának számító cégcsoportot lényegében az amerikaiak irányítják, akiknek a magyarországi embere Bajnai Gordon.

Amikor azt kérdezték Márki-Zay Pétertől, hogy az amerikai tőzsdespekuláns is a támogatók között volt-e, azt válaszolta: „Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk”, ami azt sugallja, hogy nem tudhatja pontosan.

A botrányra Gulyás Gergely így reagált a csütörtöki Kormányinfón:

„A baloldal igyekszik elterelni a figyelmet a tiltott, jogellenes külföldi pártfinanszírozásáról. Sosem gondoltuk volna, hogy Magyarországon a baloldal dollárbaloldal lesz – vajon mit ígért a támogatásért cserébe a baloldal? Példátlan politikai botrány az ügy, egyértelműen jogellenes cselekedet volt, hiszen pártpolitikai kampányra külföldről pénzt elfogadni a rendszerváltás óta soha nem lehetett Magyarországon. A jogellenes magatartásnak pedig kell hogy legyenek következményei.”

Úgy látszik, lesznek következményei az esetnek, hiszen a Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanújával rendelt el nyomozást.

 

Valamit valamiért

Az Origó cikke szerint az egyik legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a hatalmas pénzekért cserébe a baloldal teljes mellszélességgel támogatja a brüsszeli elit teljesen elhibázott szankcióit.

Egy kiszivárgott hangfelvételen például Karácsony Gergely úgy fogalmazott, „örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag, és Magyarország végül is nem tudta ezt megakadályozni.” Azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak „vannak eszközei” arra, hogy „jobb belátásra bírja a magyar kormányt”. 

A DK a kezdetektől kiáll a szankciók mellett. Sőt, azt is szorgalmazták, hogy Magyarország állítsa le a Paks II. beruházást, amely azonban éppen azt a célt szolgálja, hogy az ország kedvező árú energiaellátása biztosítva legyen. 

Dobrev Klára úgy fogalmazott a szankciókkal kapcsolatban, hogy azok hatásosak lehetnek Putyinnal szemben. Mint mondta: „van elég időnk, hogy lássuk, hogyan működnek a bevezetett szankciók”. Ahogy az látható, azóta kiderült, hogy a szankciók nyilvánvalóan nem működnek 

– olvasható az Origó cikkében.

Donáth Anna, a Momemtum EP-képviselője szerint „a háborúra adott uniós reakció, a kivetett szankciók azonban – minden mértékadó elemzés szerint – működnek, és összeroppanthatják az orosz gazdaságot”. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke pedig úgy fogalmazott: Oroszországot nagyon kemény gazdasági helyzetbe sodorták a szankciók, és ez nagyon helyes így, tehát a szankciókat fokozni kell!”

Jávor Benedek és Kocsis-Cake Olivio is arról beszélt, hogy a szankciókat kiterjesztenék az energiapiacokra is, és elzárnák az orosz gázcsapokat. A momentumos Fekete-Győr András pedig azt mondta, ha ők lennének kormányon, csatlakoztak volna a teljes olajembargóhoz a bolgár példát követve.

Az akkor még szocialista Ujhelyi István is a szankciók fenntartása mellett érvelt még abban az esetben is, ha azok kedvezőtlen hatást gyakorolnak az ellátásbiztonságra és az inflációra. Emellett Hadházy Ákos baloldali politikus úgy véli, hogy a retorziók a béke eszközei, és jobban fájnak Oroszországnak, mint nekünk.

Ujhelyi lelép

A magyar néppel szemben is van egy nagy tartozása: a bocsánatkérés a hazája elleni rengeteg lobbizásért.

Figyelemre méltó az LMP álláspontja is. Szerintük „nem drágulna a rezsi, ha nem épülne meg Paks II.”. Figyelmen kívül hagyják ugyanakkor azokat a tényeket, amelyek a Paks II. beruházás kapcsán összhangban vannak Magyarország nemzetstratégiai érdekeivel.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: ellenzéki nagygyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

 

Guruló dollárok

Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.