Élőláncot szervezett a PDSZ a belvárosba

Az elmúlt hetek megmozdulásai után október 27-én reggelre olyan élőláncot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely átfogja a fővárost, emellett országos demonstrációkat is tartottak. A budapesti megmozduláson összesen több ezer diák és tanár vett részt, a tömegben feltűnt Karácsony Gergely főpolgármester is. A Margit hídnál tartott sajtótájékoztatón Törley Katalin és NoÁr országos polgári engedetlenségre szólított fel, Nagy Erzsébet pedig azt jelentette be, hogy a köznevelési államtitkár november 7-re sztrájkbizottsági egyeztetést hívott össze.

Munkatársunktól
2022. 10. 27. 12:05
élőlánc pedagógus tüntetés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebookon hirdetett élőláncot október 27-re, és arra kérte a csatlakozókat, hogy mind a hatvan tankerületben alkossanak csoportokat. Csütörtök reggel a Tanítanék Mozgalom alapítója, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból többszöri polgári engedetlenség miatt elbocsátott Törley Katalin sajtótájékoztatón elmondta: mára országos sztrájkot hirdettek és a polgári engedetlenséget is folytatják. Szerinte a demonstrációknak és a támogatóiknak köszönhető, hogy október eleje óta nem bocsátottak el tanárt. Úgy fogalmazott, hogy a munkabeszüntetés „áldozatvállalás” is, ezért hozták létre tavasszal a Tanítanék Mozgalom sztrájkalapját, amit állítása szerint már tízezren támogattak. Ebből kompenzálják azokat, akik beszüntetik a munkát – tette hozzá. Kijelentette: mivel Orbán Viktor és Pintér Sándor nem reagál a demonstrációkra, a polgári engedetlenség most a „legütőképesebb”, mert szerinte a pedagógusok „nem kapták vissza a sztrájkjogukat”.

Molnár Áron aktivista, a NoÁr mozgalom alapítója arról beszélt, szerinte „a polgári engedetlenség az új sztrájk”. Javasolta, hogy indítsanak országos szolidaritási sztrájkot és polgári engedetlenségi mozgalmat, a PDSZ és a PSZ vezetőit felkérte, hogy álljanak ennek az élére, a többi munkavállalót pedig csatlakozásra szólította fel. Pirint Gergő, az Egységes Diákfront képviselője úgy fogalmazott: az országos diákmegmozdulás nem pártpolitikai demonstráció, hanem a tanárok és a diákok érdekképviselete annak érdekében, hogy csökkenjenek az oktatási terhek, legyen szabadság az oktatásban és szabadon lehessen tankönyvet választani.

Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője többek között  arról beszélt, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű Soros-szervezet mindenben segíti a sztrájkolókat. Bejelentette ugyanakkor, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár november 7-re egyeztetést hirdetett a szakszervezetekkel, november 2-án pedig parlamenti vitanap lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma országszerte tartanak demonstrációkat, 33 tankerületből 65 helyről jelezték, hogy élőláncot vagy flashmobot szerveznek. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arról beszélt, hogy november 22-én, a magyar közoktatás napján demokráciaórákat tartanak a diákoknak, november 26-án pedig a Kossuth téren szerveznek nemzeti konzultációt az oktatásról.

A fővárosban a forgalmasabb útvonalakon, így a Blaha Lujza téren, a József körúton, a Teréz körúton, a Margit és a Petőfi hídon, de Budán is több helyen csatlakoztak a diákok és a tanárok az élőlánchoz. A jelenlévők feltett kézzel folyamatosan skandálták az „Aki dudál velünk van” jelszót, amikor az arra járó autósok dudáltak, megtapsolták őket. A „Nincs tanár, nincs jövő”, a „Sztrájk alapjog”, vagy az „Elegünk van” szlogent is többször lehetett hallani a helyenként megafonnal sétáló, láthatósági mellényben lévő fiataloktól, akik között volt olyan is, aki PDSZ feliratú ruhadarabot vagy kitűzőt viselt. A többségében kockás ingben demonstrálók között alsósok és felsősök, illetve középiskolások is voltak.

élőlánc pedagógus tüntetés
Karácsony Gergely tüntető diákokkal Fotó: Havran Zoltán

A Blaha Lujza téren a hangszóróból szóló hangos zene mellett az október 23-i obszcén beszédével elhíresült, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába járó Pankotai Lili szónoklatát is lehetett hallani felvételről, de olyanok is voltak, akik a Kossuth-nótát énekelték. A transzparensek gyakorlatilag csoportonként változtak, volt közöttük a Bud Spencer filmekre emlékeztető „A pszichológus elfogyott, logopédus nem is volt” felirat, a „Dudálj a tanárokért” szlogent több helyen is lehetett látni, és sokak kezében volt „Klik you” feliratú papír is, amire egy férfi hímtagra emlékeztető ludat rajzoltak. Ehhez társult a „Nem a tanárok a ludasok” aszfaltfelirat, illetve a körbe írt felkiáltójel is, amit nemcsak transzparenseken, hanem a betonra, a tenyerükbe, sőt, a homlokukra is rajzoltak a jelenlévők. 

Borítókép: ismét élőláncot alakítottak Budapesten a diákok és a tanárok (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.