Újraindult a szemétszállítás

Megszületett a megállapodás a BKM és a munkavállalók képviselete között.

2022. 10. 07. 10:28
null
FKF dolgozók Fővárosi Közterület-fenntartó a szemétszállítás újra elindult kukásautó Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek (BKM) és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról 

– derül ki a BKM sajtóközleményéből. A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én, péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

A megállapodásban szerepel többek között az, hogy a hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó kétszázezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak. A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.

A közlemény hozzáteszi, hogy a tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a főváros lakosságának és intézményeinek türelmét, amíg a háromnapos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll. 

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. Mint arról korábban írtunk, a szemétszállítók többek között azt sérelmezték, hogy a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről. Ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök pedig sokkal többet keresnek, mint ők. A Blikk tudósítása szerint a fővárosi cég baloldali vezetése korábban kirúgással fenyegette meg a sztrájkolókat. A szemétszállítók állandósult problémáiról, nehéz helyzetéről lapunk több cikket is írt, többek között beszámoltunk arról, hogy volt olyan eset, hogy a kánikulában nem osztottak védőitalt a dolgozóknak, és sok volt az üzemi baleset is.

Mint ahogyan arról lapunk is beszámolt, Karácsony Gergely a héten már a katasztrófavédelemhez fordult, hogy szállítsák el a szemetet Budapestről. A Világgazdaság cikke pedig kiemelte azt, hogy szerintük nem igaz Karácsonyék állítása, miszerint a főváros azért nem tud magasabb bért adni a kukásoknak, mert az állami hulladékkezelő holding visszatartja a budapestiek által befizetett szemétdíj egy részét. A valóság ugyanis ezzel szemben az, hogy 

az állami cég idén 1,4 milliárd forinttal többet utalt át a fővárosnak, mint amennyi a szemétdíjból befolyt, s ezen felül további egymilliárdot fizetett ki a szemétszállítással összefüggésben. A cikk hozzáteszi, hogy Karácsony és a Mártha Imre vezette fővárosi közműcég mostanáig semmilyen hivatalos eljárást nem kezdeményezett az állításuk szerint évek óta fennálló, milliárdos állami tartozás miatt. 

–Egyeztetni fog a tulajdonos önkormányzat a városi hulladékkezelési feladatokat ellátó társaság dolgozóival, pénteken reggel pedig ismét elindul a hulladékszállítás Pécsen – közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere. Péterffy Attila (Pécs Jövője), aki az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: csütörtökön hajnalban nem indult el a hulladékgyűjtés a városban, miután az önkormányzati tulajdonban álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 77 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. Közölte: délután találkozott a cég szállítási üzemének munkatársaival, és Meixner Barna ügyvezetővel közösen átvették a dolgozók írásba foglalt követeléseit, egyúttal megegyeztek velük arról, hogy a következő tizenöt munkanapban egyeztetni fognak, a szemétszállítás folyamatos fenntartása mellett. Péterffy Attila egy korábbi közleményében jogszerűtlennek nevezte a dolgozók megmozdulását, tekintettel arra, hogy nem jelentették be a munkabeszüntetést, továbbá úgy ítélte meg a sztrájkolók bérkövetelését, hogy az a valóságtól elrugaszkodott.

Borítókép: Az FKF Ecseri úti telephelyéről újra elindultak a kukásautók (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.