időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

A nemzeti konzultációs kérdőív kitöltésére biztatott Gulyás Gergely

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 22:04 2022.11.25. 23:17
A nemzeti konzultációs kérdőív kitöltésére biztatott Gulyás Gergely

Gulyás Gergely a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás fóruma előtti sajtótájékoztatón mindenkit arra biztatott, éljen a lehetőséggel, hogy ebben a formában is elmondhassa véleményét.

Nem gondolják – tette hozzá a miniszter –, hogy egy demokráciában a választópolgároknak csak négyévente lenne lehetőségük arra, hogy beleszóljanak a közélet legfontosabb kérdéseibe.

 

Gulyás Gergely napjaink közélete legfontosabb kérdésének nevezte a teljesen elszabadult energiaárakat, a szankciós inflációt, amely ellen akkor lehet a legjobban küzdeni, ha Magyarországnak „világos, egyértelmű szava és hangja van”.

Közölte: 

büszke arra, hogy a magyar kormány Európa legnagyobb támogatási programját valósítja meg az energetika területén. Utalt arra, hogy az átlagfogyasztás szintjéig meg tudták őrizni a rezsicsökkentést, ami havi szinten családonként 181 ezer forint támogatást jelent. Ezt meg kell őrizni, ezért a kormánynak minél nagyobb támogatásra van szüksége annak érdekében, hogy a brüsszeli vitákban Magyarország érdekeit érvényesíteni tudják 

hangsúlyozta.

Kérdésre azt mondta, hogy mind a helyreállítási alapra vonatkozó nemzeti terv elfogadását javasolja a rendelkezésre álló információk szerint az Európai Bizottság, mind pedig a partnerségi megállapodást. Látható azonban, hogy a lengyeleknek sem adták még oda a pénzt, csak ígéreteket tett a bizottság, és ez a veszély Magyarország esetében is fennáll. Gulyás Gergely szerint jó esély van arra, hogy jövőre reálisan lehessen az európai uniós forrásokkal számolni.

Kettős mérce van Európában, ennek elszenvedője Magyarország, mert néhány kérdésben világos, egyértelmű véleménye van 

– jegyezte meg. A miniszter szerint Brüsszelben nem az történt, amit vártak, 

ha Brüsszel szavazna, akkor nem polgári kormánya lenne Magyarországnak

– mondta. Hozzátette: ebben az esetben nem lenne rezsicsökkentés, sem gyermekvédelmi törvény, nem következett volna be olyan fejlődés, mint az elmúlt tíz évben, ami mindenhol, így a Jászságban is látható volt.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón köszöntötte Besenyi Orsolya főorvost, aki a kormánypártok jelöltjeként indul a január 15-i időközi polgármester-választáson. A miniszter szerint látszik, hogy egy baloldali városvezetés az uniós pénzeket sem tudja gondosan és megfontoltan felhasználni, ezért egy fordulat a városnak jót tenne.

Pócs János, a Jászság fideszes országgyűlési képviselője elmondta: 2010 óta több alkalommal indítottak nemzeti konzultációt, a közélet legfontosabb ügyeiben kérdezték és kérdezik meg most is az emberek véleményét.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.