időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo
A fővárosi Fidesz szerint nevetséges Karácsony állítása, hogy a tervek szerint halad a beruházás

Csúsztatások a Lánchíd rekonstrukciója körül

Harangozó Éva
2022.11.22. 06:49 2022.11.22. 09:51
Csúsztatások a Lánchíd rekonstrukciója körül

Hosszabb posztban büszkélkedett közösségi oldalán Karácsony Gergely a Lánchíd felújításáról, azt azonban már nem említette meg, hogy az előző városvezetés által megálmodott rekonstrukció több pénzből, csökkentett műszaki tartalommal és jelentős késéssel kezdődött meg. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint a főpolgármestertől már megszokhattuk a csúsztatásokat, még akkor is, ha azok a tényekkel egyértelműen cáfolhatók.

Karácsony Gergely főpolgármester kifejezetten büszke a Lánchíd felújítására, erről közösségi oldalán is kifejtette a véleményét. Bejelentette, hogy december közepétől szabad az átkelő a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára. Kiemelte: „Az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása. Ez már önmagában is említésre méltó, mert mifelénk nem így szoktak menni az ilyen hatalmas beruházások. De ez, a Lánchíd felújítása, fővárosi beruházás.”

Arról már elfelejtett említést tenni, hogy valójában másfél éves csúszással és több mint ötmilliárd forinttal drágábban készül a rekonstrukció. Sőt, a Budapesti Közlekedési Központ közbeszerzési bírságot kapott a beruházás miatt.

Tarlós István korábbi főpolgármester a lapunknak adott interjúban kifejtette: megválaszolhatatlan kérdés az, hogy a Lánchíd felújítása miért csúszott másfél évet, arra egyszerűen nem lehet magyarázatot találni. Szerinte a munkálatok úgy elő voltak készítve, hogy azokat csak el kellett volna kezdeni. Mint emlékezetes, a Tarlós István idején kiírt tendert Karácsony Gergely – megválasztását követően – 2020 elején visszadobta. Korábban pedig Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ és a BKK korábbi vezérigazgatója hívta fel a figyelmet arra, hogy a felújítás több mint ötmilliárd forinttal drágult.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: – A főpolgármestertől már megszokhattuk a csúsztatásokat, még akkor is, ha azok a tényekkel egyértelműen cáfolhatók. A tények márpedig a következők: egyrészt a Lánchíd felújítása nemcsak ötmilliárd forinttal drágábban, hanem csökkentett műszaki tartalommal valósul meg. A Váralagutat és a Széchenyi István teret pedig – ellentétben a Tarlós István idején kiírt közbeszerzéssel – nem újítják fel – emelte ki Wintermantel.

Szerinte a Karácsony Gergely-féle városvezetés miatt csúszott a kivitelezés, mert elvetették az előző városvezetés által kiírt közbeszerzési eljárást, és egy újat bonyolítottak le. – Ezeknek a tényeknek a tükrében nevetséges a főpolgármester azon állítása, hogy a Lánchíd felújítása a tervezett költségeken belül és az ütemtervnek megfelelően alakul – tette hozzá a frakcióvezető.

 

„Szuperzöld” lesz a Blaha Lujza tér

– A Blaha Lujza tér felújítására valóban voltak tervei a korábbi városvezetésnek, de a felújítását nagymértékben újra kellett terveznünk, mert nem tartottuk eléggé zöldnek – így reagált még októberben évértékelő rendezvényén Karácsony Gergely főpolgármester lapunknak, amikor arról kérdeztük, miért csúsznak a belvárosi tér felújításának munkálatai. A főpolgármester újabb bejegyzésében úgy fogalmazott: a megújult Blaha Lujza tér nem zöld, hanem „szuperzöld” lesz.

Annak dacára, hogy a munkálatok mostanra négyszázmillió forinttal kerülnek többe az eredetileg tervezettnél, mégis jóval szűkebb tartalommal valósul meg a beruházás. A munkálatok befejezéséről sincs egyértelmű álláspontja a városvezetésnek: még Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu azt ígérte, 2022 végéig adják át a teret, a BKK többször őszi befejezést emlegetett.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.