Nem zöldebb, csak drágább lett a felújítás a Blaha Lujza téren

Budapest egyik legforgalmasabb terét évek óta patópálos tempóban újítja fel a Karácsony Gergely nevével fémjelzett városvezetés, amely a kivitelezés összegének állandó emelkedése mellett a munkálatok csúszásának okaira éppen úgy nem ad érdemi választ, mint a térfelújítás silány megvalósítására.

2022. 11. 03. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Egyrészt a Blaha Lujza tér felújítására valóban voltak tervei a korábbi városvezetésnek, de a felújítását nagymértékben újra kellett terveznünk, mert nem tartottuk eléggé zöldnek – így reagált pár héttel ezelőtt, évértékelő rendezvényén Karácsony Gergely főpolgármester lapunknak, amikor arról kérdeztük, miért csúsznak a belvárosi tér felújításának munkálatai.

Összehasonlítva az előző vezetés látványterveit a mostanival, nem az látszik, hogy Tarlós Istvánék ne gondoltak volna a zöld felületek növelésére. 2019-ben, sajtótájékoztatón jelentette be a korábbi főpolgármester, hogy mintegy kétmilliárd forintból várhatóan 2019 végére valósulhat meg a fővárosi Blaha Lujza tér rekonstrukciója.

Tarlós István akkor azt is közölte: a fővárosi költségvetésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a VIII. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, és várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat. A tervek szerint megszüntetik a téren a szervizutat, a parkolót, növelik a zöldterületet, felújítják az aluljárót, megtörténik a környező utcák forgalomtechnikai felülvizsgálata – nyilatkozta az akkori városvezetés.

2021-ben, már a Karácsony Gergely vezette főváros arról tájékoztatott, hogy az új tervek értelmében többek között közel száz fát ültetnek el a téren, parkos környezetet teremtve a leülni, pihenni  vágyóknak.

A téren forgószékeket helyeznek el, amelyek a régi Nemzeti Színházat idézik majd meg. Emellett vízjáték is lesz: a nagy szökőkút a burkolatból lövi majd fel a vizet, mint a Széll Kálmán téren, párásító fúvókái pedig a Blaha mikroklímáját teszik majd kellemesebbé.

Mint arról többször is írtunk: a Blaha Lujza tér felújításának csigalassúságú tempója a környező utcákra is kiterjed: a munkálatok az év végéig is elhúzódhatnak. Látható, hogy a több hónapja tartó felfordulás miatt állandósultak a közlekedési fennakadások. A közelmúltban a lapunk által megkérdezett Karácsony Gergely a felújítással kapcsolatban még bizakodóan nyilatkozott: szerinte „időben befejezik a tér rekonstrukcióját”.

Annak dacára, hogy a munkálatok mostanára négyszázmillió forinttal kerülnek többe az eredetileg tervezettnél, mégis jóval szűkebb tartalommal valósul meg a beruházás.

Mint ismert, a munka tavaly július 12-én kezdődött: először az aluljáró födémszerkezetét szigetelték felülről. Akkor a Metropol hívta fel a figyelmet arra, hogy a munkálatoknak pocsék lett az eredménye, hiszen már novemberben is vödrökben gyűjtötték az esővizet az aluljáróban. Április elején az újság kiemelte, hogy az aluljáró még mindig ázik, csöpög a víz a járókelők nyakába, és újra előkerültek a vödrök.

Mindezek mellett februárban írtunk arról, hogy még azok a földes zsákok is ugyanott vannak érintetlenül, amelyeket novemberben vittek a térre a fák ültetéséhez.

Úgy tűnik, az év végéig kitolódik a teljes projekt, és ezzel együtt az egyirányúsított utcák eredményeképp teljes lett a káosz a forgalomszervezésben. A közlekedési fennakadások állandósultak, amire Karácsony Gergely főpolgármester frappáns megoldásként azt javasolta: „az autósok szálljanak ki, és gyalogoljanak”.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.