időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo
Egy szakértő meghallgatása, iratismertetés és perbeszéd van hátra

Decemberben ítélkezhetnek Simon Gábor felett

Szemán László János
2022.11.17. 05:50
Decemberben ítélkezhetnek Simon Gábor felett

Nyolc évvel a szocialistákat alapjaiban megrengető botrány kirobbanása után, idén decemberben pont kerülhet Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettesének több száz milliós költségvetési csalási ügyére a Fővárosi Törvényszéken. Amennyiben semmi nem jön közbe – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Simon védője, aki szerint decemberben végre elhangozhatnak a védőbeszédek. Nagy István hozzátette: 

novemberben lezárulhat a bizonyítási eljárás, még egy szakértőt hallgatnak meg ismételten, majd a bíró jelzése szerint iratismertetés lesz.

A decemberi tárgyalási napon elhangozhatnak a perbeszédek és az utolsó szó jogán Simon Gábor is szólhat, majd kihirdethetik a  – várhatóan – elsőfokú ítéletet.

A vádirat lényege szerint Simon rövid idő alatt 267 millió forint bevételt szerzett, amely után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádhatóság letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta a volt politikusra, akit hamis magánokirat nyolcrendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolnak.

A hamis magánokirat felhasználása alatt azt kell érteni, hogy a 2008 és 2012 közötti vagyon­nyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel.

A közokirat-hamisítás felbujtása pedig egy, az édesanyja vezetéknevére és Simon keresztnevére kiállított hamis bissau-guineai útlevél miatt szerepel a vádiratban. Ez utóbbiban már jogerősen elítélték a tettestársat, aki Simonra terhelő vallomást tett. Simon egyébként a költségvetésnek okozott vádbeli kárt megtérítette, befizette azt az államkincstárba, így büntetése ebben a vádpontban akár korlátlanul enyhíthető.

Borítókép: Simon Gábor (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.