Még idén ítélkezhetnek az MSZP volt alelnöke, Simon Gábor felett

Nyolc évvel a szocialistákat alapjaiban megrengető botrány kirobbanása után, idén decemberben pont kerülhet Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettesének több százmilliós költségvetési csalási ügyére. Amennyiben semmi nem jön közbe, teszi hozzá Simon védője, aki szerint novemberben elhangozhatnak a védőbeszédek.

2022. 10. 13. 11:00
null
2016. szeptember 21. Budapest Fővárosi Bíróság. Simon Gábor pere. Vádbeszéd, Vádlott nyilatkozat. Simon beleegyezett a képe közlésébe. A másodrendű vádlott NEM!!! Fotó: Teknős Miklós Fotó: TEKNOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már jogtörténeti eset Simon Gábor büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken, annyi váratlan dolog hátráltatta a hat éve kezdődött bírósági eljárást.

Legutóbb most kedden maradt el a bizonyítási eljárás folytatása, ami kedvező esetben akár az utolsó is lehetett volna a perbeszédek előtt. Csakhogy ismét közbeszólt a betegség, az ülnök megbetegedett, és ismét el kellett napolni az eljárást. Amit eddig hátráltatott a pandémia, valamint az is, hogy kétszer is bírót kellett váltani, és jelenleg már a harmadik tárgyalja az ügyet.

Ugyancsak hosszú hónapokkal visszavetette az eljárást, hogy bár jogsegély keretében többször is megkeresték az ügyben szereplő svájci pénzintézetet, hogy adjanak információt Simon Gábor ott vezetett számlájáról, ez nem történt meg. A bank a sokadik megkeresésre is csak annyit közölt: banktitok miatt nem adnak ki semmilyen információt. Az ügyben szereplő osztrák pénzintézet is csak körülményesen válaszolta meg Simon Gábor náluk vezetett számlájáról szóló kérdéseket.

Nagy István, Simon védője szerint ha novemberben végül sikerül ismételten meghallgatni a könyvszakértőt, lezárulhat a bizonyítási eljárás, és elhangozhatnak a perbeszédek. A védő decemberre várja az első fokú ítéletet.

Az előzményekhez tartozik, hogy Simon Gábor végzetét tulajdonképpen a politikai kalandornak, néhai Welsz Tamásnak köszönheti. Welsz végórái 2014-ben, az MSZP akkori elnökhelyettese, Simon Gábor lebukásával kezdődtek. A politikust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították, majd később vádolták meg, mert adózatlan százmilliókat találtak hozzá köthető külföldi bankszámlákon. Welszet is gyanúsítottként hallgatták ki, miután a nyomozók birtokába jutott egy hamisított bissau-guineai útlevél Derdák Gábor névre kitöltve a politikus adatai­val (a Derdák Simon édesanyjának vezetékneve). A kalandor a halála napján teherautónyi iratot adott át a nyomozóknak, majd az őt szállító rendőrautóban állítólag halálos mérget vett be. 

Simon pedig 2016-tól bíróságra jár. 

Azt azonban ma sem tudjuk, hogy honnan származnak a vádbeli százmilliók. Nem lehet tudni, hogy kinek a pénzét kezelte Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese. 

A párt pénzéről éppúgy beszéltek még az MSZP berkeiben is, mint az egyik pártvezetőről, akié a Simon osztrák és svájci bankszámláin talált 267 millió forintnyi euró, illetve svájci frank lehetett.

A törvényszék minden igyekezete ellenére, főleg banktitok miatt nem sikerült megállapítani, kié a pénz, Simon pedig, a maga szempontjából nézve bölcsen, hallgat annak eredetéről.

A vádirat lényege szerint Simon rövid idő alatt 267 millió forint bevételt szerzett, amely után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást, ezzel 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádhatóság letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta a volt politikusra, akit hamis magánokirat nyolcrendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolnak. A hamis magánokirat felhasználása alatt azt kell érteni, hogy a 2008 és 2012 közötti vagyon­nyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel. A közokirat-hamisítás felbujtása pedig a hamis bissau-guineai útlevél miatt szerepel a vádiratban. Ez utóbbiban már jogerősen elítélték a tettestársat, aki Simonra terhelő vallomást tett.

Simon egyébként a költségvetésnek okozott vádbeli kárt megtérítette, befizette azt az Államkincstárba, így büntetése akár korlátlanul enyhíthető.

Borítókép: Simon Gábor és védője (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.