Felére csökkent a kórházban ápoltak száma, heten vannak lélegeztetőgépen

Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, ami a magas átoltottságnak is köszönhető.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavírus.gov.hu2022. 11. 30. 12:08
null
Budapest, 2020. április 8. Ápoló egy koronavírussal fertõzött, lélegeztetõ gépen lévõ beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, ami a magas átoltottságnak is köszönhető.

A Koronavírus.gov.hu legfrissebb tájékoztatása szerint

 az elmúlt hét folyamán 4259 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, valamint 42, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét.

Ezekkel az adatokkal együtt a járvány kezdete óta a beazonosított fertőzöttek száma összesen 2 166 352 főre, az áldozatok száma pedig 48 287 főre emelkedett. Közben a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 104 358 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 15 608-ról 13 707-re csökkent. Jelenleg 336 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Közben a szennyvízben mért SARS–CoV–2-örökítőanyag koncentrációja országos átlagban ismét stagnál. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés Egerben és Nyíregyházán látható, míg csökkenés a Budapest környéki agglomerációs települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben figyelhető meg.

 A SARS–CoV–2 örökítőanyagának koncentrációja három településen a mérsékelt, míg 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik.

Magyarországon tehát a járvány továbbra is mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. 

A kormányzati portál beszámolója szerint az oltási program kezdete óta 6 420 202 fő kapott védőoltást, közülük 6 206 565 fő a második, 3 902 085 fő a harmadik, 393 151 fő pedig már a negyedik oltását is felvette. 

Az oltakozás lehetősége továbbra is biztosított, amelyet a háziorvosoknál, a házi gyermekorvosoknál, valamint a kórházi oltópontokon – pénteken akár időpontfoglalás nélkül – lehet igényelni. Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt.

Borítókép: Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020-ban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.