Hadházy Ákos nem fogadta volna el az amerikai pénzeket

Hadházy Ákos állítja: ha Márki-Zayék megkérdezik, azt tanácsolta volna, ne fogadják el a külföldi támogatást. Korábban a Momentum színeiben politizáló, ma már független országgyűlési képviselő a Magyar Nemzetnek azt mondta: információk hiányában nem tudja megítélni, mennyiben veszélyezteti a nemzetbiztonságot egy ilyen kampánytámogatás. Pedig a nemzetbiztonsági bizottság dokumentumai teljesen nyilvánosak.

2022. 11. 30. 5:50
null

Hadházy Ákos állítja: ha Márki-Zayék megkérdezik, azt tanácsolta volna, ne fogadják el a külföldi támogatást. Korábban a Momentum színeiben politizáló, ma már független országgyűlési képviselő a Magyar Nemzetnek azt mondta: információk hiányában nem tudja megítélni, mennyiben veszélyezteti a nemzetbiztonságot egy ilyen kampánytámogatás. Pedig a nemzetbiztonsági bizottság dokumentumai teljesen nyilvánosak.

– Az ön által hivatkozott videót nem láttam (nem követem Rákay Philip ilyen irányú tevékenységét, csak a közpénzből származó bevételeit), de a sajtóból már korábban értesültem az amerikai támogatás tényéről. Írtam is róla néhány gondolatot, ebből kiderül, hogy engem senki nem kérdezett meg róla annak idején, de ha megtették volna, azt mondtam volna, hogy ne fogadják el – válaszolt Hadházy Ákos a Magyar Nemzet kérdéseire. Korábban a Momentum színeiben politizáló, ma már független országgyűlési képviselőtől megkérdeztük, tudott-e a Rákay Philip által összegzett baloldali hazugságokról.

 

Hadházy nem tudja megítélni

Mint ismert, Rákay Philip vasárnap publikált egy videót, amelyben az Internet Archive – kvázi digitális levéltár – segítségével három ponton leplezte le a baloldal korábbi hazugságait. A Megafon munkatársa bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az Action for Democracy igenis a választási kampányhoz gyűjtötte az adományokat, nem pedig a „kultúra megváltoztatásához” kértek anyagi segítséget. 

A második pontban igazolta, hogy szó sem volt mikroadományokról, hiszen az Action for Democracy még élő adománygyűjtő felülete szerint csupán tizenegyen utaltak pénzt a szervezet felhívására. 

A harmadik pontban kifejtette, hogy bár ennek az ellenkezőjéről beszéltek a baloldalhoz köthető személyek, valójában nem kellett az adományozóknak feltüntetniük az útlevélszámukat, erre ugyanis lehetőségük sem volt. 

Hadházy Ákos elmondta, úgy látja, hogy a kormánypártok és a hozzájuk köthető lapok hatalmas botrányként kezelik ezt az ügyet. Ő viszont nem rendelkezik titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött információkkal, ezért nem tudja megítélni, mennyiben veszélyezteti a nemzetbiztonságot egy ilyen kampánytámogatás – állította, annak ellenére hogy a nemzetbiztonsági bizottság jelentései teljesen nyilvánosak.

 

Hogyan vándoroltak a dollárok a nemzetbiztonsági bizottság szerint? 

Bár a Márki-Zay Péter-féle mozgalom 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról a Korányi Dávid vezette Action for Democracyn keresztül, a pénz nagy része nem maradt náluk – ez derül ki a nemzetbiztonsági bizottság honlapján a minap nyilvánosságra került anyagokból.

Korányi Dávidék egy harmadik pénzcsatornát is létrehoztak. Fotó: Magyar Nemzet

Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tovább vándorolt a DatAdat-csoport számláira. Az Action for Democracy közvetlenül is pénzelte a Bajnai Gordon exkormányfő nevével fémjelzett DatAdat-csoportot, méghozzá 148 millió forinttal. 

Mindemellett azonban egy harmadik pénzcsatorna is nyílt a Korányi Dávid (Karácsony Gergely korábbi tanácsadója) által létrehozott pénzalap és Bajnai Gordonék cégcsoportja között, ez pedig az Oraculum 2020 Kft.-n át vezetett. 

Az Oraculum működteti egyébként az Ezalenyeg nevű portált, amely kampányszerű, fizetett hirdetésekben próbálta már 2019-ben és 2022-ben is befolyásolni a választókat. Az Oraculum egymilliárd forintot kapott Korányiéktól, de ebből 324 milliót tovább is utaltak a DatAdatnak. 

 

„A CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”

A 2018-as választások előtt már létrehozott DatAdat Professional Kft. egyik tulajdonosa Ficsor Ádám, míg Szigetvári Viktor menedzserként dolgozik a cégnél. A kölcsönös megbízhatóságra garancia, hogy Szigetvári mindkét bukott miniszterelnök bizalmas munkatársa volt, Ficsor pedig nemcsak Gyurcsány kabinetjét vezette, de később Bajnai titkosszolgálati miniszterelént is dolgozott. 

A projekt fontosságát jelzi, hogy abba kisebbségi tulajdonosként – egy másik cégén keresztül – maga Bajnai is beszállt. 

A magyar szolgálatok egyébként megvizsgálták az Action for Democracy kapcsolati hálóját, és feltárták, hogy Korányi szervezete kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracyval (NED), amit a nemzetbizottság bizottság dokumentuma így írt le: „A NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”.

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.