Kiáll a családok mellett a kormány

A család a nemzet fennmaradásának alapja, amelyet a magyar kormány Európában egyedülálló intézkedésekkel véd és támogat – mondta Vitályos Eszter államtitkár egy Hugonnai Vilma és Kopp Mária tiszteletére rendezett konferencián. Emellett beszélt arról is, hogy az utóbbi időben mennyire felértékelődött a nők szerepe a társadalomban, illetve hangsúlyozta a munka és a magánélet közti egyensúly jelentőségét.

2022. 11. 16. 9:43
Pesti Vigadó díjátadó
Pesti Vigadó Vitályos Eszter és Hoppál Péter augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket ad át. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány kiáll a családok mellett – jelentette ki Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által szervezett rendezvényen. Emlékeztetett, a családot az alaptörvény a nemzet fennmaradásának alapjaként határozza meg. 

A kormány a családok támogatását 2010 óta több mint három és félszeresére növelte 2022-re, ami arányait tekintve egész Európában a legmagasabb – hangsúlyozta. Kiemelte a kormány erőfeszítéseit, amelyeket a gyermeket nevelő családok védelmében tett, sorolva az intézkedéseket: bővítették és kiterjesztették a családtámogatási ellátásokat, segítették a családok mindennapjait és jólétét a családvédelmi akciótervvel, valamint az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programmal. 

Kitért arra, hogy az individualizmus korában számtalan támadás éri a családot, amire sokan divatjamúlt formációként tekintenek, pedig a kiegyensúlyozott és egészséges társadalom működésének alapköve. Hozzátette, a család emellett a nemzeti kultúra közvetítő közege, az értékátadás alapvető színtere, amely óvja és neveli a gyermekeket, bevezeti őket a munka világába, illetve támogatja őket abban, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. 

Vitályos Eszter kifejezte a kormány elkötelezettségét annak érdekében, hogy a munka és a magánélet egyensúlyának megtartásával a családok harmonikusan tudjanak működni. Büszkeségének adott hangot amiatt, hogy Magyarországon a gyermeket vállaló édesanyák nem kényszerülnek választásra a munka és a család között. 

Európában egyedülálló módon van lehetőség hazánkban arra, hogy az államilag biztosított juttatással az egyik szülő akár a gyermek hároméves koráig otthon maradjon, de dönthet a teljes vagy részmunkaidőben történő munkavállalás mellett is 

– emelte ki. Ismertette, hogy 2010 óta Magyarországon nőtt a legjobban Európában a nők foglalkoztatása, ezen belül a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatási aránya évről évre emelkedik. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány a jövőben is mindent megtesz azért, hogy mindenkinek legyen lehetősége munka mellett családot alapítani, és hogy a gyermeket vállalók ne legyenek hátrányos helyzetben. Tájékoztatott, 

folytatják a kisgyermekes családok támogatását és a családbarát szemlélet erősítését Magyarországon. 

A nők társadalomban betöltött szerepéről szólva elmondta, hogy az sokat változott az elmúlt évszázadban, mert most már a felsőoktatásban tanulók több mint fele női hallgató, és az orvosok között is többségben vannak a nők.

Kitért arra is, hogy nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak elé nézünk a vírus és a háború miatt, de a magyar nőknek van mire büszkének lenniük. Méltatta Hugonnai Vilmát és Kopp Máriát, kifejezve büszkeségét a családokért tett példaértékű munkásságukra és örökségükre. – Az ő szellemiségük legyen a példakép, mert ilyen nők mellett nem kell félni a jövőtől sem – zárta beszédét az államtitkár.

Borítókép: Vitályos Eszter augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket ad át. (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.