időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Kölcsönös tiszteletet vár a külügy Amerikától

Munkatársunktól
2022.11.14. 21:09 2022.11.14. 21:27
Kölcsönös tiszteletet vár a külügy Amerikától

Nem a kölcsönös tiszteletről szóltak sajnálatos módon az elmúlt hetekben tapasztalható amerikai megnyilvánulások az Amerikai Egyesült Államok egyes képviselői részéről – írta a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi Istvánnak címzett levelében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Tényi azért tett közérdekű bejelentést a tárcánál, mert Vasvári Csaba és Matusik Tamás, az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai nemrégiben látogatást tettek David Pressman amerikai nagykövetnél a követség Szabadság téri épületében. 

A tárca levelében reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolatrendszer „vissza tud térni a kölcsönös tisztelet talajára és újra eredményes tud lenni”. 

A levélben azt is taglalták, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. szeptember 14-én informális, kétoldalú találkozó keretében egyeztetett David Pressmannel, a megbeszélés pedig konstruktív hangnemben zajlott. 

Hozzátették: az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, és hazánk a józan észre alapozva akarja fejleszteni kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Mint ismert, a két bíró követségi látogatása nagy vihart kavart, többen az igazságszolgáltatásba való durva beavatkozásként értékelték azt. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a két bírónak meg kellene fontolnia a tisztségéről való lemondást, de hasonlóan vélekedett Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke is. A nagykövet egyébként megsérthette a diplomaták mozgásterét meghatározó bécsi egyezményt, ami rögzíti a hivatali tisztségviselőkkel történő érintkezés szabályait. 

Borítókép: David Pressman, az USA nagykövete Vasvári Csaba és Matusik Tamás bírókkal (Forrás: David Pressman Twitter-oldala)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.