Kölcsönös tiszteletet vár a külügy Amerikától

Válaszolt a minisztérium Tényi István közérdekű bejelentésére a Pressman-üggyel kapcsolatban

Munkatársunktól
2022. 11. 14. 21:09
DAVID PRESSMAN
DAVID PRESSMAN Forrás: TWITTER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a kölcsönös tiszteletről szóltak sajnálatos módon az elmúlt hetekben tapasztalható amerikai megnyilvánulások az Amerikai Egyesült Államok egyes képviselői részéről – írta a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi Istvánnak címzett levelében a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Tényi azért tett közérdekű bejelentést a tárcánál, mert Vasvári Csaba és Matusik Tamás, az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai nemrégiben látogatást tettek David Pressman amerikai nagykövetnél a követség Szabadság téri épületében. 

A tárca levelében reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolatrendszer „vissza tud térni a kölcsönös tisztelet talajára és újra eredményes tud lenni”. 

A levélben azt is taglalták, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. szeptember 14-én informális, kétoldalú találkozó keretében egyeztetett David Pressmannel, a megbeszélés pedig konstruktív hangnemben zajlott. 

Hozzátették: az Egyesült Államok Magyarország szövetségese, és hazánk a józan észre alapozva akarja fejleszteni kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Mint ismert, a két bíró követségi látogatása nagy vihart kavart, többen az igazságszolgáltatásba való durva beavatkozásként értékelték azt. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a két bírónak meg kellene fontolnia a tisztségéről való lemondást, de hasonlóan vélekedett Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke is. A nagykövet egyébként megsérthette a diplomaták mozgásterét meghatározó bécsi egyezményt, ami rögzíti a hivatali tisztségviselőkkel történő érintkezés szabályait. 

Borítókép: David Pressman, az USA nagykövete Vasvári Csaba és Matusik Tamás bírókkal (Forrás: David Pressman Twitter-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.