Nyitrai Zsolt: A cukorbetegek és szervezeteik számíthatnak a kormány támogatására

A cukorbetegséggel élők számíthatnak a kormány támogatására, folyamatos a kapcsolat a kormányzat és a cukorbetegeket képviselő civil szervezetek között – mondta a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos csütörtökön Budapesten.

Forrás: MTI2022. 11. 10. 16:48
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitrai Zsolt a diabétesz-világnap alkalmából tartott szakmai fórumot követő kerekasztal-beszélgetésen kiemelte, hogy 2016 óta nagyobb kormányzati figyelmet kap a cukorbetegség, több, a cukorbetegek mindennapjait megkönnyítő döntés született. Működőképes és élő csatornát építettek ki a civil szervezetekkel az elmúlt időszakban – emelte ki.

Az eddig tett kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött az érdekképviseletekkel, megemelték a társadalombiztosítási támogatást a 18 év alattiak által használt gyógyászati segédeszköznél.

Ezen kívül elkezdődött a pedagógusok edukációja, valamint sikerült elérni, hogy a cukorbeteg gyerekek speciális figyelmet kapjanak az iskolában töltött idő alatt, és a velük foglalkozó pedagógus ezért a gondozásért pluszjuttatást kap – ismertette.

Nyitrai Zsolt fontos lépésnek nevezte azt is, hogy az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek után jár az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja.

A miniszterelnöki biztos szerint kiemelt kormányzati törekvés, hogy minél többen tisztában legyenek a cukorbetegséggel élők helyzetével, mindennapjaival. Úgy vélte, időszerű lenne megújítani a stratégiai együttműködést és létrehozni egy diabéteszregisztert, amiről az egyeztetések folyamatosak.

Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügyszakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a cukorbetegség súlyos népegészségügyi probléma.

A kormányzat célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, amiben a fókusz a megelőzésen van. Ehhez – mondta – a civil szervezetek bevonására és társadalmi összefogásra van szükség.

Az alapellátás átalakításának egyik célja, hogy a kevésbé szövődményes betegeket az ott dolgozó orvos lássa el, továbbá fontosnak tartják a telemedicina fejlesztését – mondta. Jelezte: az államtitkárság nyitott minden kezdeményezésre a diabéteszellátást érintően.

Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy annyira megváltozott a diabéteszgyógyszerek felhasználása és igénybevétele, hogy finanszírozási szempontból új típusú válaszokat kell adni.

Mint mondta, szükség lenne egy átfogó finanszírozási protokollra, hogy a betegségre elköltött forrás valóban hatékonyan hasznosuljon.

Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke is megerősítette, hogy a stratégiai együttműködés megújítása időszerű, és előrelépést jelentene a diabéteszregiszter létrehozása is.

A 2-es típusú cukorbetegség a magyar felnőtt lakosság egynegyedét, tehát körülbelül 2,5 millió embert érinthet, a diagnosztizált cukorbetegek száma meghaladja 770 ezret, és a betegség nagyságrendileg 100 milliárd forintos kiadást jelent az egészségbiztosítónak éves szinten.

A diabétesz leggyakoribb szövődménye a szív- és érrendszeri megbetegedés, de a kezeletlen állapot számos más betegség kialakulását is okozhatja.

Borítókép: Nyitrai Zsolt (Forrás: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.