Így jelzik a fogak a cukorbetegséget

A diabétesz bár lappangva alakul ki, és gyakori, amikor már súlyos szövődmények fellépése után kerül felfedezésre a betegség, ám vannak olyan jelek, melyek felvetik a magas vércukorszint gyanúját. A fogak és az íny állapota például sokszor komoly jelzésértékkel bír. Erről beszélt dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 09. 27. 9:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vércukor és a fogak

A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabétesz esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások.

A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak. 

A káros mikroorganizmusok a cukrot savakká alakítják – emiatt az íny könnyen begyullad, vérzik, kipirosodik és fáj.

A baktériumoknak a cukros környezet igen ideális, és ugyebár kezeletlen cukorbetegség esetén igen sok cukor van jelen a nyálban. A baktériumok összegyűlnek, a nyállal és az ételmaradékkal keveredve lepedéket képeznek, amit, ha nem távolítunk el megfelelően, akkor az fogszuvasodáshoz, fogkőhöz és fogínybetegséghez vezet.

Fontos tudni, hogy nemcsak a cukorbetegség van hatással a fogakra/ínyre, hanem fordítva is: a szájüregi fertőzés, mint például a parodontitis, vércukorszint-emelkedést is okozhat (ahogy általában a fertőzések), ami viszont nehezebbé teszi a cukorbetegség kontrollálását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.