időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Így jelzik a fogak a cukorbetegséget

Forrás: Origo
2022.09.27. 09:57 2022.09.27. 18:43
Így jelzik a fogak a cukorbetegséget

A diabétesz bár lappangva alakul ki, és gyakori, amikor már súlyos szövődmények fellépése után kerül felfedezésre a betegség, ám vannak olyan jelek, melyek felvetik a magas vércukorszint gyanúját. A fogak és az íny állapota például sokszor komoly jelzésértékkel bír. Erről beszélt dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa – olvasható az Origó cikkében.

Vércukor és a fogak

A cukorbetegség a test számos részét érinti, beleértve a szájüreget, fogakat is. Diabétesz esetén nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szájüregi problémák, például fogszuvasodás, fertőzések, gyulladások.

A cukorbetegek körében a leggyakoribb szájüregi probléma az ínygyulladás. Magas vércukorszint esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, a baktériumok könnyebben és gyorsabban elszaporodnak. 

A káros mikroorganizmusok a cukrot savakká alakítják – emiatt az íny könnyen begyullad, vérzik, kipirosodik és fáj.

A baktériumoknak a cukros környezet igen ideális, és ugyebár kezeletlen cukorbetegség esetén igen sok cukor van jelen a nyálban. A baktériumok összegyűlnek, a nyállal és az ételmaradékkal keveredve lepedéket képeznek, amit, ha nem távolítunk el megfelelően, akkor az fogszuvasodáshoz, fogkőhöz és fogínybetegséghez vezet.

Fontos tudni, hogy nemcsak a cukorbetegség van hatással a fogakra/ínyre, hanem fordítva is: a szájüregi fertőzés, mint például a parodontitis, vércukorszint-emelkedést is okozhat (ahogy általában a fertőzések), ami viszont nehezebbé teszi a cukorbetegség kontrollálását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.