Érdekességek az avokádóról

Legyen zöldség vagy gyümölcs, többféleképpen is fogyasztható az izgalmas karakterű finomság – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 09. 09. 20:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöldség vagy gyümölcs?
Növénytanilag, termésének fejlődését tekintve az avokádó gyümölcsnek tekinthető, hiszen az a növény virágjából fejlődik ki (zöldség esetén a növény levelét, szárát vagy gyökerét fogyasztjuk). Bármely csoporthoz soroljuk is, exportjának köszönhetően az avokádó mára már egy széles körben elterjedt és kedvelt alapanyag a világon, amihez előnyös beltartalmi jellemzői és izgalmas karaktere is hozzájárul.

Mennyi az annyi?
A tudatos táplálkozás érdekében ajánlott ismerni energia- és tápanyagtartalmát. 100 grammnyi avokádó 160 kcal-t, 2 g fehérjét, 16 g zsírt és 8 g szénhidrátot jelent a szervezetnek – a miheztartás végett 1/3 avokádó kb. 50 grammnyi mennyiséget jelent. Ez azt jelenti, hogy energiatartalmának nagy része a zsírtartalomnak köszönhető.

Jó zsírsavak előnyben!
Habár az avokádó zsírtartalma – zöldségekhez viszonyítva – nem tekinthető alacsonynak, ennek ellenére ezen belül a – szív- és érrendszerünk szempontjából protektív tényezőnek számító – telítetlen zsírsavak mennyisége jelentős. A benne lévő omega3 zsírsavak a „jó”, vagyis a HDL koleszterin normál szintjéért (0.9-1.1 mmol/liter) felelnek.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.