időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

Érdekességek az avokádóról

Forrás: CsupaSport
2022.09.09. 20:08 2022.09.09. 20:09
Érdekességek az avokádóról

Legyen zöldség vagy gyümölcs, többféleképpen is fogyasztható az izgalmas karakterű finomság – olvasható a CsupaSport cikkében.

Zöldség vagy gyümölcs?
Növénytanilag, termésének fejlődését tekintve az avokádó gyümölcsnek tekinthető, hiszen az a növény virágjából fejlődik ki (zöldség esetén a növény levelét, szárát vagy gyökerét fogyasztjuk). Bármely csoporthoz soroljuk is, exportjának köszönhetően az avokádó mára már egy széles körben elterjedt és kedvelt alapanyag a világon, amihez előnyös beltartalmi jellemzői és izgalmas karaktere is hozzájárul.

Mennyi az annyi?
A tudatos táplálkozás érdekében ajánlott ismerni energia- és tápanyagtartalmát. 100 grammnyi avokádó 160 kcal-t, 2 g fehérjét, 16 g zsírt és 8 g szénhidrátot jelent a szervezetnek – a miheztartás végett 1/3 avokádó kb. 50 grammnyi mennyiséget jelent. Ez azt jelenti, hogy energiatartalmának nagy része a zsírtartalomnak köszönhető.

Jó zsírsavak előnyben!
Habár az avokádó zsírtartalma – zöldségekhez viszonyítva – nem tekinthető alacsonynak, ennek ellenére ezen belül a – szív- és érrendszerünk szempontjából protektív tényezőnek számító – telítetlen zsírsavak mennyisége jelentős. A benne lévő omega3 zsírsavak a „jó”, vagyis a HDL koleszterin normál szintjéért (0.9-1.1 mmol/liter) felelnek.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.