Már 5500 éve eszik a gabonapelyhet tejjel Skóciában

A jellegzetes gabona- és tejtermékmolekulák felfedezése a kerámiákon a korai neolitikus időszakra nyúlik vissza Nagy-Britanniában. Egy új kutatás az akkori táplálkozás meglepő aspektusait tárta fel - olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2022. 09. 08. 20:49
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt és fél ezer évvel ezelőtt a skóciai Külső-Hebridák lakosai tej és gabonafélék összekeverésével készült kását ettek. Legalábbis erre utalnak az edényeik.

Bár később a zabot a skót gabona archetípusos termékének tekintették, úgy tűnik, hogy akkoriban a búza nagy szerepet játszott a helyi étrendben.

A gabonatermesztés első nagy-britanniai bizonyítékai körülbelül 6000 évesek, ám a tudomány keveset tud arról, hogy mit termesztettek és mi mennyire terjedt el. A Nature Communications új cikke azonban pótolhat most néhány hiányosságot, legalábbis a messzi északkal kapcsolatban.

A korszakból származó kerámiák a jellegzetes tejmaradványok bizonyítékait őrzik, így a régészek régóta tudják, hogy a tej vagy melléktermékei a neolitikum brit étrendjének jelentős részét képezték.

Ez a Loch Langabhat-i kerámiatöredék, amelynek eredeti formáját vonalak jelölték, egykor tej és búza főtt keverékét tartották benne, valószínűleg zabkását (FORRÁS: MIKE COPPER)

A történészek gyanítják, hogy a növényfogyasztásra vonatkozó bizonyítékokat nehezebb megtalálni, mert a nyomait ennyi idő után nehezebb észrevenni. Simon Hammann, a Friedrich-Alexander-Universität professzora és társszerzői ennek megoldására törekedtek azáltal, hogy nagyfelbontású tömegspektrometriával gabona-specifikus markereket kerestek kerámiaszilánkokon, írja az IFL Science online tudományos portál - olvasható az Origo cikkében.

A teljes cikk ide kattintva olvasható tovább.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.