Mit érdemes tudni a kollagénről?

A feszes, hidratált bőr záloga a megfelelő kollagénszint megőrzése.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 09. 20. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kollagént, a sejtek egyik alapvető alkotóelemét a szervezetünk képes előállítani – olvasható az Diéta és Fitnesz cikkében. A kollagén vázfehérje rugalmasan köti össze szöveteket, segít feszesen tartani a bőrt. Természetes módon bomlik le és termelődik újra. 

Idővel azonban egyre kevesebbet állít elő belőle a test, ezért lesznek lazábbak, kevésbé feszesek a kötőszövetek, ezáltal a bőrünk is. Lehet, hogy sokakat meglep, de 

a termelődés lassulása akár már húszéves kor után is elkezdődhet és hatvanéves korra teljesen le is állhat.

A kollagén nemcsak fiatalítja a bőrt, hanem a mozgásszervek épségéhez is hozzájárul, támogatja az izmok, ízületek egészséges működését. Így nem is lehet kérdés, miért szükséges a kollagén pótlása, hiszen nemcsak a bőr öregedésének lassítása a cél, hanem egészségügyi szempontból is fontos, hogy azt a szervezetbe juttassuk. 

A nem megfelelő életmód, a tápanyagszegény táplálkozás, a dohányzás vagy a túlzott UV-sugárzás is csökkentheti a kollagén termelődését. 

Ha pedig szervezetünkben csökken a vázfehérje, kevésbé lesz rugalmas a bőr és a finomráncok is kialakulhatnak. Aztán idővel a ráncok mélysége nőhet, a sebek pedig lassabban gyógyulhatnak. Ilyenkor érdemes bevetni a kollagént, a titkos szépségvitamint.

A megelőzés fontos, a fényvédők és antioxidánsok használatával lassíthatjuk a szervezetben lévő kollagén lebomlásának folyamatát. 

Viszont a kollagénmolekula méretéből adódóan nem képes a bőr mélyebb rétegeibe beszívódni. 

Hidratáló hatása viszont vitathatatlan. 

A kollagénkrém a bőr strukturális szerkezetét javítja, felületét szilárddá és puhává varázsolja. Érdemes olyan terméket választani, amelynek hatóanyagai képesek mélyebbre hatolni a bőrben és serkentik annak természetes kollagénszintézisét. Ilyen hatóanyag például a C-vitamin, az A-vitamin, a glikolsav és a peptidek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.